Közös génjeink vannak a barátainkkal

A rokoni kapcsolatban nem álló barátok között is kimutatható bizonyos genetikai hasonlóság – írja az MTI egy tanulmányra hivatkozva, amely az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelent meg.

A tanulmány szerzői majdnem kétezer ember genetikai állományát vizsgálták meg. A tanulmányt vezető James Fowler, a Kaliforniai Egyetem (San Diego) professzora szerint több genetikai hasonlóságot mutatunk az általunk barátnak választott emberekkel, mint ugyanazon populáció számunkra idegen tagjaival.

A kutatók szerint a barátok között negyedfokú unokatestvéri viszonynak megfelelő kapcsolat van, ami a gének nagyjából 1 százalékos egyezését jelenti. „Az egy százalék nem tűnhet soknak egy laikus számára” – mondta a Yale Egyetem professzoraként dolgozó Nicholas Christakis, a tanulmány társszerzője, rámutatva, hogy a genetikus szemével nézve azonban jelentős számról van szó.

A tanulmány szerint a barátok leginkább a szaglással kapcsolatos génekben mutatnak hasonlóságot. A kutatók szerint könnyen lehet, hogy épp a szaglás irányítja a genetikailag hasonló embereket ugyanazokra a helyekre. A kávéillat kedvelői például több időt töltenek kávézókban, ahol megismerkednek egymással és barátság szövődik közöttük – hoztak fel egy példát a kutatók.

Forrás: Közös génjeink vannak a barátainkkal.