Kiszagoljuk mások politikai preferenciáját

kiszagoljuk politikusokat személyiségpszichológia

Egy amerikai vizsgálatban azt nézték meg, hogy hogy függenek össze a politikai szimpátiák a testszaggal. Az American Journal of Political Science-ben megjelent tanulmány szerint elég szorosan, legalábbis a szagmintás kísérletben résztvevők tendenciózusan az olyan emberektől vett illatokat találták elviselhetőbbnek, akik hozzájuk hasonló oldalon állnak, mármint politikai értelemben. A konzervatív beállítottságúak tehát már szag alapján is más konzervatívokat részesítenek előnyben, a liberálisok meg a liberálisokat, és így tovább.

A kísérletnek az volt a lényege, hogy 146 embernek egy napig gézpárnát kellett viselnie a hónaljában, eközben a természetesség jegyében nem ihattak, nem cigizhettek, nem használhattak dezodort, majd nyilatkozniuk kellett arról, hogy egy hétfokú skálán hová sorolnák magukat a „szélsőségesen konzervatívtól” a „szélsőségesen liberálisig” bezárólag.

Végül csak a 21 legszélsőségesebb lelkes bal- és jobboldali szétizzadt rongyát használták fel, ezeket kellett a többi résztvevőnek szaglásznia, majd megmondaniuk, hogy melyiket milyennek találták. Az eredmény szerint mindenki a saját oldalán állók testszagát értékelte relatíve jobbnak. Az egész mechanizmus tudattalanul történik a kutatók szerint, hiszen ha közvetlenül arra kérdeztek rá, hogy melyik szagminta gazdája lehet bal- és melyik jobboldali, akkor nem sok fogalmuk volt a válaszolóknak a dologról, de a gyakorlatban mégis megtalálták a hozzájuk hasonlókat és a tőlük nagyon különbözőeket.

A teljes cikk itt olvasható: Belőlünk bűzlik a politika.