Kilenc alvásprobléma: hogyan oldjuk meg?

Sokan szenvednek alvással kapcsolatos problémáktól. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy nem tudnak elaludni, éjszaka többször is felébrednek, vagy hogy alvásuk egyáltalán nem pihentető. Akinek volt már ilyen, vagy hasonló problémája, annak jól jöhet néhány szakértői tanács, amelyeket a CNN.com gyűjtötte össze.


Az éjszakai ébredő, akinél egy szakítás után alvásproblémák merültek fel, a stressz miatt állandóan felriadt éjszakánként. Még két évvel szakítása után sem enyhült alvásproblémája. A közérzete már jobb volt, az éjszakák azonban nem hoztak megnyugvást. Jellemzően este fél tizenegykor alszik el, három vagy négy órával később azonban felébred. Ezután reggelig görcsöl. Sok módon próbálta problémáját enyhíteni. Kipróbálta a meleg fürdőt, langyos tejet, ellazulási technikákat alkalmazott.
Szakértők szerint egy kognitív viselkedési terápia lenne a leghasznosabb gyógymód ebben az esetben. A terápiának az a célja, hogy megszüntesse azokat a problémákat, amik állandósítják az álmatlanságot – magyarázta az alvásspecialista. Egy terapeuta egy pácienssel négy-nyolc héten át foglalkozik. Ez idő alatt diagnosztizálják és kezelik a rejtett problémákat, megtanítva ellazulni a pácienst. Alternatív kezelésként a szakértők még az akupunktúrát javasolják, amely segíthet előídézni a mély alvást.

A teljes cikk itt olvasható.