A japánok már nem is szexelnek?

4039338689_8a6c5a7956

Már neve is van a jelenségnek: sekkusu shinai shokogun, avagy cölibátus-szindróma: a felmérések szerint a negyven alatti japánok, férfiak és nők egyre nagyobb százaléka még csak randevúkra se jár, nemhogy együtt éljen valakivel, vagy ne adj isten megházasodjon. Nem is beszélve a szexről.

A ludas pedig nem mindig az annyiszor emlegetett virtuális világ, bár annak is van szerepe benne. A Guardianban találtam nemrég az érdekes cikket a sok millió magányos japán fiatalról – akik nemhogy nem házasodnak, de már szexuális életet is alig-alig élnek.

Egy 2011-es japán felmérés szerint a nem házas, 18-34 éves férfiak 60 százaléka és a nők 49 százaléka semmiféle “romantikus” kapcsolatban nincs, ami az öt évvel korábbi számokhoz képest majd tíz százalékos emelkedés. Egy másik felmérés szerint a 30 év alattiak egyharmada még sohasem randevúzott senkivel (az azonos neműekkel történő kapcsolatokat nem mérték a kutatásban), pedig a japán kultúra meglehetősen mentes a vallási eredetű szexuális tabuktól és korlátoktól, és a szexet sokan arrafelé praktikusan elválasztják a szerelemtől. És valamiért mégiscsak baj van: a 16-24 éves fiatal nők 45 százaléka saját bevallásuk szerint (a Japan Family Planning Association – kb. Japán Családtervezési Szövetség felmérése alapján) vagy nem érdeklődött szexuális kapcsolatok iránt, vagy egyenesen undorodott ettől, míg a férfiak több, mint egynegyede vallotta ugyanezt.

via A japánok már nem is szexelnek? – Bezzeganya.