Az Ecstasyt egy katolikus papnak és pszichiátereknek köszönheti a világ

extasy mdma drog története

Az ecstasy a legnépszerűbb szintetikus partidrog, a 80-as évek óta. Hatóanyagát 1912-ben a német Merck gyógyszergyár laborjában szintetizálták először, de a vegyülettel egészen a hetvenes évekig nemigen kezdett senki semmit.

Ekkor fedezte fel újra Alexander Shulgin amerikai kémikus, aki szintén nem tartotta különösebben érdekesnek az anyagot, amíg meg nem hallotta az egyetemen terjedő pletykákat arról, hogy a szert kémikustanulók rekreációs drogként használják. Shulgin is kipróbálta, és rá is szokott az anyagra, amit kalóriamentes martininek nevezett.

shulgin-lab-new

Shulgin 1977-ben megkóstoltatta egy nyugdíjas pszichiáter barátjával, Leo Zeff-fel, akit egészen lenyűgözött az MDMA pszichoaktív hatása, annyira, hogy vissza is tért az aktív praxishoz, és a szert elkezdte a páciensein használni. Ő úgy nevezte, a lélek penicillinje. Pár év alatt az MDMA elterjedt az amerikai pszichiáterek között, akik jó hatásfokkal alkalmazták emocionálisan elzárkózó páciensek megközelítésére, párterápiában, poszt-traumatikus stressz kezelésében, súlyos depressziós betegeknél. Mivel a pszichiáterek tartottak attól, hogy az LSD-hez és a meszkalinhoz hasonlóan a szer kijut az utcára, és végül betiltják, igyekeztek titokban tartani a használatát. A nyolcvanas évek elejére így is egy 4000 fős pszichiáter-hálózat használta az MDMA-t, aminek akkoriban Adam volt a neve. A páciensek természetesen nem tudták, mit szednek.

A pszichiátereknek az MDMA-t eleinte az úgynevezett bostoni csoport gyártotta, ez a keleti part elitegyetemeiről, főleg a Harvardról és az MIT-ről verbuválódott professzorok titkos csapata volt. Ezek az elismert kémikusok senkitől sem zavartatva állíthatták elő a drogot a laborjaikban. Még azzal is megpróbálkoztak, hogy a New York-i partikultúrában MDMA-ra cseréljék le az akkori divatdrogokat, a kokaint és a heroint – ugyanis úgy gondolták, hogy az ő anyaguk sokkal kevésbé káros az egészségre. A kereslet az MDMA-ra egyre nőtt, ezért a bostoni csoport mellett létrejött egy második gyártó-terjesztő központ, a texasi.

És itt jön a képbe mai sztorink címszereplője, Michael Clegg atya, gyakorló katolikus pap Dallasból.

A teljes cikk itt olvasható: Az Ecstasyt egy katolikus papnak köszönheti a világ.