A kutyák TÉNYLEG üzenni akarnak az arckifejezésükkel

dog face2

A friss kutatási eredmények alapján azok, akik úgy érezték, a kutyájuk üzenni akar nekik valamit az arckifejezésükkel, jól érezték: tényleg ez a helyzet. A kutyáknak is vannak saját arckifejezéseik, aminek épp az az egyik célja, hogy kommunikálhassanak az emberrel.Nagyobb főemlősöknél, például gibbonoknál és orangutánoknál már bebizonyították, hogy másféle arcot vágnak, ha van körülöttük valaki. A szakemberek ebből arra következtettek, hogy az arcmimikájukkal az embernek akarnak üzenni. Eddig azonban nem volt rá bizonyíték, hogy a főemlősökön kívül bárki képes lenne erre. A kutyák arckifejezéseit például öntudatlan, reflexszerű reakcióként írták le. Pedig nem azok.

A Portsmouth-i Egyetem kutatói egy kísérletben azt vizsgálták, hogy a kutyák mimikája csakugyan az embernek szól-e. Ehhez 24 állatot vizsgáltak meg; a kutyák életkora 1 és 12 év között mozgott. Az állatokat különféle helyzetbe hozták: hol kínáltak nekik ennivalót, hol nem, és folyamatosan változott, hogy van-e ilyenkor körülöttük valaki vagy sem. A videók elemzésével a kutatók megállapították, hogyaz étel jelenléte nem befolyásolta a kutyák arcmimikáját, de az emberé igen.

A kutyák arckifejezése sokkal nagyobb mértékben változott meg, ha ember is volt a közelükben. A leggyakoribb gesztusuk a szemöldök megemelése, amitől a szemük sokkal nagyobbnak, ugyanakkor kiskutyaszerűbbnek látszik – tudják, az a szívmelengető, kedves tekintet, amitől egy sorozatgyilkos is elolvadna. A másik kedvelt grimaszuk a nyelv kilógatása, ami nyugalomra utal – igaz, ez épp úgy jelezhet stresszt is, főleg, ha zihálás is kíséri.

Forrás: A kutyák TÉNYLEG üzenni akarnak az arckifejezésükkel