Nem éri meg az igazira várni

szerelem

Könnyű listába szedni, milyen valakinek az ideális partner, amerikai kutatók tanulmánya szerint viszont azt állítja, az is elég, ha olyat találunk aki csak elég jó az elképzeléseinkhez. Evolúciós előnye mindenképpen van azzal szemben, ha a tökéletes párra várunk. Az eredmények a Nature Scientific Reports című szaklapban jelentek meg.

A kutatók számítógépes modellel vizsgáltak meg több ezer generáció evolúcióját, olyan viselkedésekre, amelyekhez kockázatvállalás kell, viszont magas a nyereséget is. Ilyen viselkedés a társválasztás is. Evolúciós szempontból a tökéletes párra várás veszélyes viselkedésnek számít.

A tanulmányban Adami és kollégája arra voltak kíváncsiak,  milyen körülmények befolyásolják az emberek döntését az életre szóló döntéseknél, amelyeknek magas a jövőbeni nyereségük, mint például az utódlás.

Az eredmények alapján az emberek párkeresési stratégiáját az határozza meg, mekkora csoportban nőnek fel. Azok, akik kis csoportban kevesebb mint 150 ember között nőttek fel, sokkal nagyobb eséllyel idegenkednek a kockázatvállalástól, amit a Nagy Ő-re való várás jelent, mint azok, akik nagyobb csoportokban nőttek fel.

A teljes bejegyzés itt olvasható: Nem éri meg a Nagy Ő-re várni.