Az orrunk hamarabb tudja, kire gerjedünk, mint mi

egy asszony illata vonzalom és szag

Az orrunk felismeri a testi vonzalmat, hamarabb, mint azt a tudatunk felfogná – a szaglás és a természetes illatok fontosak a megfelelő partner kiválasztásához. A szakértők szerint 90 másodperc és négy perc közötti idő telik el, amíg kiválasztjuk a potenciális partnert, ehhez használjuk minden érzékszervünket – nem pedig éjszakákon át tartó beszélgetések után jutunk dűlőre.

Az arc szimmetriája, a test formája, a hasonlóságok keresése csak a külsőt látva mind azután történnek meg, hogy az orr kiválasztotta az illetőt. A nők és a férfiak a feromonnak köszönhetően döntik el, ki az, aki számukra vonzó. A feromon azonosítását egy bizonyos fehérje végzi, ami a génjeinkben van. A feromon jelen van a bőrön, a hajon, a nyálon, a vizeletben, a nemi szervek környékén, a teljesen egyéni és eredeti hormont pedig az orrunkban lévő receptorok juttatják el az agyba. Ennyire egyszerű a magyarázat arra, miért van az, hogy valakivel nagyon jó beszélgetni, nagyon kellemes társaság, de szexuálisan nem jön be.

A szaglás nagyon egyedi, mindenkinek más tetszik, és minden egyes ember más szagot áraszt magából. A természetes szagok segítenek kiválasztani azt a partnert, akivel a szex frenetikus lehet – ha a vonzalom kölcsönös. Mindez azért van, mert az utódnemzéshez keressük a tökéletes génállományú partnert, hogy utódjaink erős immunrendszerű szuperlények legyenek – ez működik a tudat alatt. Több korábbi felmérés is alátámasztotta, hogy a sajátunktól teljesen eltérő DNS állományú partnert szemelünk ki a szagok alapján: erre nem vonatkozik a hasonló a hasonlóval elv.

Forrás: Az orrunk hamarabb tudja, kire gerjedünk, mint mi.