A te párkapcsolatodnak milyen a „személyisége”?

Barn Owl Couple (Casal Coruja)

Minden hosszútávú párkapcsolatnak kimunkálódik, kicsiszolódik a saját személyisége. Az, ahogyan a két ember egymással van, szót ért vagy éppen nem ért szót. Ahogyan egymásra néznek, amilyen hangulatot árasztanak. Minden embernek külön-külön is megvan a személyisége, azonban, hogy együtt, a kapcsolatukban milyen atmoszféra képződik meg, nem csak azon múlik, hogy a két-két személyiség önmagában milyen.

Két ember összepasszolásának számtalan fokozata, sikerültsége, minősége, íze van. És ez a sajátos íz nagyon más lehet belülről érezve és kívülről látva. Ami belülről egy kapcsolatot összetart, kívülről sokszor láthatatlan. Ezért is áll elő gyakran az a helyzet, hogy a barátok értetlenül kérdezik, hogy miért nem hagyod ott, vagy éppen: mi bajod vele, olyan jók vagytok együtt? Mert ők bár kívülről sokszor jól látják, de nem érzik a párkapcsolatotok sajátos, belső hangulatát.

Ezt a belső hangulatot meghatározza, hogy belőle és belőled mit hoz ki a másik, milyennek érzed magad, amikor együtt vagytok. Mi az a regiszter, amit a kapcsolat a te személyiségedhez hozzáad? Vonzónak érzed magad, ha vele vagy? Úgy érzed, hogy a helyeden vagy, vagy éppen, hogy folyton küzdened kell, hogy a másik megértsen téged: elfogadja értékrended, véleményeid? Igazolja a másik a létedet, vagy megkérdőjelezi? Fél szavakból is értitek egymást vagy folyton magyaráznod kell magad? El tudod-e mondani a véleményedet úgy, hogy ne bántsd meg?

Milyen arányban vagy jelen a kapcsolatban: van elég tered, figyel-e rád partnered, vagy inkább ő a centrum? Kapsz-e megerősítést? Véleményei elbizonytalanítanak vagy segítenek? Kirtika formáját öltik vagy támogatásét? Ki ad biztonságot kinek? Milyen szerepben találod magad visszatérően?

Milyen, amikor igazán jó együtt? Az intimitás hőfoka elég-e neked? Milyen érzelmeket éltek meg a legtöbbször együtt? Meg tudtok-e élni együtt szomorúságot is? És örömet? Meg tud-e lepni? Tudtok-e jól hallgatni együtt, milyen a csönd hangulata köztetek? Jól esik-e sírni, ha ő is látja? Van-e köztetek kacsintás?

A teljes bejegyzés itt olvasható: A te párkapcsolatodnak milyen a „személyisége”?