A pedofilok agyában valami fordítva működik…

pedofilia biologia

Az utóbbi években kiderült, hogy a pedofil emberek intelligenciahányadosa alacsonyabb az átlagosnál, sok balkezes van közöttük, és kevesebb idegrost van az agyukban. A legújabb kutatások szerint azonban az lehet a fő probléma, hogy egy alapvető fontosságú agyi kapcsoló éppen fordítva működik bennük.

Néhány napja foglalkoztunk S. tanár úr botrányával: diákokat molesztált az iskolai táborokban egy fővárosi elitgimnázium magyartanára. Csak a rendőrségi nyomozást követően derülhet ki, hogy valóban elévült-e a 25 évvel ezelőtti ügy. A pedofília a katolikus egyházzal kapcsolatban is rendszeresen előkerült az elmúlt években. Egy gyermek megrontása „a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni” – mondta Ferenc pápa, aki a napokban ítélte el kemény hangon a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket.

Gondoskodás vagy szexuális vágy?

A fenti tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az emberi agyban az arccal és a szaporodási viselkedéssel kapcsolatos információfeldolgozás között összefüggés van, amely viszont kétfelé ágazik aszerint, hogy az arc milyen életkorú személyhez köthető. Az egészséges felnőttekben (nemtől függetlenül) a gyermekek arca utódgondozással kapcsolatos érzelmeket vált ki, a felnőtt arcképek azonban (szexuális érdeklődéstől függően) szexualitással kapcsolatos reakciókat. A pedofil személyeknél ez az információfeldolgozás hibásan működik, így számukra a gyermekarc a gondoskodó magatartás helyett a szexuális vágyhoz kapcsolódik.

A szakember szerint, ha sikerülne megtalálni a felcserélődés okát, megakadályozható lenne a pedofíliára fogékony gyermekek születése. Az okok között szerepelhet a terhesség alatti helytelen táplálkozás, a vegyszereknek való kitettség, vagy az anyánál fennálló esetleges egészségügyi probléma. Ennek kiderítésére azonban Cantor szerint további kutatások szükségesek.

Mit kezdjen velük a társadalom?

Ha valóban egy biológiailag meghatározott tulajdonságról van szó, akkor mit kezdhet a problémával a társadalom? A kutatók is egyetértenek abban, hogy a legfőbb szempontnak a gyermekek védelmének kell lennie, kérdés azonban, hogy ez hogyan érhető el.

Michael Seto törvényszéki pszichológus, szexológus szerint különbséget kell tenni a pedofil hajlammal rendelkező emberek és a pedofil bűnelkövetők között. A szakértő úgy véli, utóbbiak esetében a bűncselekmény súlyossága miatt nem várható el társadalmi tolerancia, ugyanakkor kérdéses, hogy mi legyen azokkal a pedofil hajlammal rendelkező személyekkel, akik nem követtek el semmilyen erőszakos bűncselekményt, és segítséget keresnek problémájukra.

Tovább a teljes cikkhez: A pedofilok agyában fordítva működik egy létfontosságú kapcsoló.