Nincs idő a rendőrök pszichológiai felkészítésére

rendőr terápia stressz

A déli határra kivezényelt rendőrök idő hiányában nem kapnak pszichológiai felkészítést a bevetésük előtt, de a pszichológiai ellátás a rendőrök számára folyamatosan biztosított — mondta az Indexnek az ORFK főpszichológusa. Szeles Erika rendőr alezredes szerint a helyzet mindenkiben feszültséget kelt, de a rendőrségi pszichológusoknak pozitív tapasztalataik vannak, az állomány nem roppant össze a feszültség alatt.

A terepen klasszikus pszichológusi munkamódra nincs lehetőség, de azért a rendőri állomány nincs magára hagyva a menekültválságban — mondta az Indexnek Szeles Erika. A rendőrségi pszichológusok ott vannak a csapatok körül, amit lehet, megtesznek — hangsúlyozta a rendőrség állományában dolgozó 54 pszichológus munkáját koordináló alezredes az Indexnek.

A rendőröktől több olyan nem hivatalos jelzés érkezett az Indexhez is, hogy alig bírják már az elsősorban az egyenruhásokra terhelt menekültválságot. Követhetetlen parancsok, rossz ellátás, kiszámíthatatlan és pihenés nélküli hosszú szolgálatok, és nem utolsósorban az érzelmi teher, amit a szörnyű körülmények közötti menekültek, köztük nők és gyerekek látványa jelent. Ők nem arra szerződtek, hogy családok ezreivel szemben járjanak el úgy, hogy a konkrét intézkedéseknek nem is értik az értelmét, és időnként mintha épp az lenne a cél, hogy minél rosszabb legyen. Ráadásul valódi felkészítést sem kaptak — hallani.

Forrás: Nincs idő a rendőrök pszichológiai felkészítésére.