A köztünk élő Esőember

rain man esőember autizmus

„Ha az egészséges emberek egy idegen lényektől hemzsegő bolygón találnák magukat, valószínűleg megrémülnének, nem tudnák, hogyan illeszkedjenek be, és bizonyára nehézséget jelentene számukra az idegen lények gondolatainak, érzéseinek, szándékainak megértése, valamint az, hogy hogyan reagáljanak megfelelően ezekre a dolgokra. Ilyen az autizmus.”

A fenti idézet Therese Joliffe írónőtől származik, aki maga is érintett. Sokunk csak az Esőember című – amúgy kiváló – filmből ismeri ezt az állapotot, ami világszerte sok millió ember életét kíséri végig, és jóval összetettebb, mint elsőre gondolnánk. Április 2. az autizmus világnapja.

András története

András 12 éves, vidám gyerkőc, viselkedése egy kívülálló számára azonban teljesen szokatlannak tűnik azonos korú társaihoz képest. „Már a kezdetek kezdetén voltak tünetek, tizennyolc hónapos korától azonban egyre biztosabbak voltunk abban, hogy mivel állunk szemben, tudtuk, hogy más lesz, mint a többi gyermek” – mesélte kisfia történetét az Origónak Soltész Veronika, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnökségi tagja.

András ugyanis autizmus spektrumzavarral éli mindennapjait. A család esete nem egyedi, ma minden századik ember autista. Az érintetteket felkaroló szervezet honlapja szerint csak Magyarországon minimum 100 ezer autista ember él.

A teljes cikkhez: A köztünk élő Esőember.