Máté Gábor: Csüggedtséget látok az arcokon

mate-gabor

A hiperaktivitás nem betegség, a drogfüggőség pedig minden esetben öngyógyítás, a stresszes társadalmak miatt terjed az elmebetegség – állítja a Kanadában élő magyar orvos, Máté Gábor, aki szerint a magyar emberek nagyon feszültek, szomorúan néznek ki.

Az egyik előadásában a kapitalizmust okolta az elmebetegségek egyre sűrűbb előfordulásáért.

M. G.: Teljesen egyértelmű, hogy minél több a stressz a gyerekek első évei alatt, annál több az elmebetegség. Ez nem vita kérdése. Ha gazdasági vagy politikai stressz van, ha az emberek bizonytalanul, egyedül érzik magukat, a társadalom egyre szaggatottabb lesz, és a család széthullik, mert a szülők nincsenek otthon, vagy ha otthon vannak, akkor idegesek, akkor ez a gyereket befolyásolni fogja. Ez elkerülhetetlen.

Magyarországon mi a bőrünkön érezzük, hogy az ország általános hangulata folyamatosan romlik. Ön Kanadában él. Milyen érzés leszállni a repülőről Budapesten?

M. G.: Amikor jöttünk ide autóval a kiadóm sajtóreferensével, éppen arról beszélgettünk, hogy az emberek milyen szomorúnak néznek ki. Az emberek itt nagyon erősen stressz alatt állnak. Sok feszültség van a felszín alatt, én legalábbis így látom. Csüggedtséget látok az arcokon.

Legújabb könyve, a Szétszórt elmék a hiperaktivitással foglalkozik. Mit mond az orvostudomány ma erről a betegégről?

M. G.: Legyünk pontosak: a figyelemhiányos hiperaktivitásról. Ez a két dolog gyakran együtt jár. Minden hiperaktív gyereknek figyelemhiánya van, de nem minden figyelemhiányos gyerek hiperaktív.

Hogyan lehet felismerni, hogy valakinek mondjuk hiperaktív a gyereke?

M. G.: Legtöbbször az iskolában tűnik fel. Azt azért elég nehéz nem észrevenni, ha valaki nem képes egy helyben maradni. Ha viszont csupán figyelemhiányos valaki, hiperaktivitás nélkül, azt már nehezebb észrevenni. Mert csendben van, bajt nem okoz, csak éppen nem képes odafigyelni. Így kerülnek a gyerekek általában orvoshoz. A szülő vagy a tanár észreveszi, hogy a gyereke vagy a tanítványa nem figyel oda, nem tud egy helyben ülni. Amit elkezd, azt nem tudja befejezni, rendetlen.

Ugrás az interjú folytatásához