Ne bízz a pszichopata pénzügyi alapkezelőkben, tanácsolja egy kutatás

rosszabb tanácsokat ad

A Wall Streeten végzett friss kutatás szerint a pszichopata hedge fund menedzserek rosszabbul teljesítenek versenytársaiknál – írja a Bloomberg.

Az amerikai Personality & Social Psychology Bulletin nevű pszichológiai szaklapban nemrég megjelent kutatás szerint azok a hedge fund menedzserek, akiknél fellelhetők pszichopátiás vonások, általában rosszabbul teljesítenek a versenytársaiknál.

A pszichológusok szerint a pszichopatákat jellegzetessége, hogy nincs lelkiismeretük, így gyakran saját érdekükben manipulálnak másokat. Ugyan ezek a vonások nem hasznosak, ha ismerkedésről, vagy mások munkán kívüli befolyásolásáról van szó, de sokan úgy gondolják, hogy előnyös lehet a karrierépítésnél és pénzkeresésnél.

Az új kutatás eredményei alapján azonban nincs erről szó. Leanne ten Brinke, a University of Denver pszichológia professzora és Dacher Keltner, a Berkeley pszichológusa összeállt Aimee Kishsel, a TeamCo Advisers hedge fund szakértőjével, és összesen 101 hedge fund menedzser személyiségét és teljesítményét vizsgálták meg. A kutatás résztvevői – mind felsővezetők és férfiak – átlagosan 4,6 milliárd dollárt kezeltek és átlagosan 7,27%-os éves hozamot értek el 2005 és 2015 között.

A kutatók célja nem az volt, hogy egyértelműen azonosítsák a pszichopata menedzsereket. Brinke szerint mindenki egy skálán mozog, így valamilyen szinten minden emberben megtalálhatók a pszichopaták tulajdonságaival azonos vonások.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az olyan személyiségvonásokat, mint a pszichopátia, a nárcizmus vagy a machiavellizmus, már rövid találkozók során is fel lehet fedezni. Ezért mély analitikus elemzések helyett a kutatók videókat elemeztek, amikben stratégiájukról és teljesítményükről kérdezték a menedzsereket. Brinke a rövid beszélgetéseken azt figyelte, hogy milyen verbális és nonverbális jelei mutatkoznak a fenti vonásoknak. Egy menedzser hajlamosabbnak mutatkozott a pszichopátiára, ha mosolygott, miközben más szerencsétlenségéről kérdezték, vagy ha teljesen nyugodt maradt, amikor mások érzelmeket fejeztek volna ki. A nárcisztikus alapkezelők magukról beszéltek sokat.

A kutatás alatt semmit nem mondtak el a pszichológus professzornak a hedge fund vezetők eredményeiről, valamint más pszichológusok is értékelték a videókat, hogy biztosítsák Brinke megfigyeléseinek objektivitását. Miután minden menedzsernél megfigyelték, hogy mennyire hajlamosak a pszichopatikus viselkedésre, a kutatók a hedge fundok teljesítményét vizsgálták meg.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a menedzserek, akik a legfelső 16%-ban helyezkedtek el a “pszichopata skálán”, azok az átlagnál 22%-kal rosszabbul teljesítettek. A nárcisztikus menedzserek teljesítménye középszerű volt, de az őket választó befektetőknek nagyobb volatilitással kellett számolniuk. Brinke szerint ez azért lehetséges, mert a nárcisztikus alapkezelők sokszor túlzottan bíznak magukban, és akkor is ragaszkodnak terveikhez, ha azok nem működnek.

Korábbi kutatások megfigyelték, hogy a pszichopaták mások számára sokszor magabiztos, ambiciózus és szimpatikus embereknek tűnnek, így könnyebben előléptetik őket a munkahelyükön. Azonban amellett, hogy sokkal nehezebb velük együtt dolgozni, a friss kutatás megmutatja, hogy a pszichopaták tényleges teljesítménye jóval az átlag alatt marad – állítja Brinke.

Forrás: Portfolio.hu