Ember-robot csapatmunka a Marson

Mars_Hubble

Egy játékban kipróbálhatjuk milyen lenne a Marson együtt dolgozni egy robottal, vagy robotként egy űrhajóssal. A projekt célja, hogy segítse a kutatókat az emberek munkáját támogató robotok viselkedésének megtervezésében.

Az MIT Média Laboratóriumának Személyi-Robotikai Kutatócsoportja régóta foglalkozik a mindennapi életben vagy a munkavégzés során az emberek és a robotok együttműködésével. Egyik legújabb kutatásukban azt vizsgálják, hogy az ilyen vegyes teamekben milyen kommunikációs nehézségek merülnek fel, milyen elvárásokat támasztanak az emberek a robot-kollégáikkal szemben.

Sonia Chernova egy ingyenesen letölthető játékot fejlesztett ki erre a célra. A Mars Escape-ben véletlenszerűen összepárosítanak bennünket egy másik humán játékossal: az egyikünk egy asztronauta, a másikunk az űrhajós munkáját segítő robot szerepét ölti magára. Egy közös feladatot kapunk, melyet azelőtt kell elvégeznünk, mielőtt elfogy az oxigén a kabinban. A kutatásban a játék során végrehajtott részfeladatok koordinálását, és a két játékos közötti interakciókat elemzik. A vizsgálat célja, hogy egy olyan viselkedési modellt készítsenek, amit egy robotban alkalmazva, képessé teszi a gépet arra, hogy zökkenőmentesen együtt tudjon működni az űrhajósokkal egy marsi küldetés folyamán.

via: Agent Portal.

Enhanced by Zemanta