Mindig szerepet játszunk? 2.

A szerepek megváltoztatásának, fejlesztésének a legnagyobb akadálya, hogy ez nem olyan tudás amit beszédben tanulunk meg. Egy „jó munkatárs” viselkedése, egy lány nőies viselkedése nem szavakkal megtanulható szerepek. A pszichodráma egy olyan módszer aminek segítségével a valóságot modellezve eljátszhatóak az egyes élethelyzetek, melyeket a való életben nem tudunk csak úgy tesztelgetni. A szerepek elsajátításának másik nehézsége ugyanis az, hogy nehezen tesztelhetjük azokat, hiszen könnyen abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy „hülyét csinálunk magunkból”. Gondoljunk csak a pályakezdők első munkanapjaira: nem tudják még, mit szabad és mit nem.

A szerepeket tehát nem úgy kell elképzelni, mint vadidegen maszkokat, amiket kedvünk szerint felveszünk és lerakunk, hanem inkább olyan kitűzőkként, melyek jelzik, hogy éppen mit csinálunk, mivel foglalkozunk, kik is vagyunk abban a helyzetben. Természetesen vannak olyan szakmák (a színészet, vagy a politika is) melyben a szerepeket a végletekig rugalmasan és gyakran a valóságtól elrugaszkodottan, vagy hiteltelenül alkalmazzák, de ez az adott munka velejárója.

Létezik egy másik jelenség, amikor maga a szerep határozza meg a reakciónkat. Ilyenkor eltűnik az őszinteség, intimitás a szerepből és kialakul a játszma, amiről egy következő cikkben olvashatnak a hir24 olvasói.