Konfliktuskezelési modellek a Wikipédia szerkesztőinek civakodása alapján

A Wikipédia egy közösségi enciklopédia, vagyis mindenki hozzáírhatja azt amit egy adott témában tud és megosztani szeretne. Csakhogy van, hogy máshogy tudjuk, vagy szívügyünk, hogy jobb vagy rosszabb színben tüntessünk fel egy eseményt. Most magyar kutatók a Wikipédia rendszere által eltárolt szócsatákat használják arra, hogy konfliktuskezelő modelleket alkossanak.

Magyar kutatók vezetésével megalkottak egy matematikai modellt, amely a közösségi szerkesztői együttműködésen alapuló Wikipedia szócikkeiben fellépő ellentétes véleményeket oldja fel. A tanulmány a vélemények időbeli fejlődését térképezi fel, úgy hogy végül még a nagyon eltérő vélemények is közeledhetnek. A kutatók azt állítják, hogy ez a minta a szerkesztők közötti kölcsönhatások eredményeként létrejövő kollektív emberi viselkedés eredménye, ami a fizikában a részecskék kölcsönhatásaira emlékeztet.

A Physical Review Letters folyóiratban megjelenő modellt megalkotó kutatócsoportot Kertész János, a Közép-európai Egyetem (CEU) Hálózattudományi Központjának professzora vezette. A csoport másik magyar kutatója Török János (Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), a többiek Nagy-Britanniában, Finnországban és Spanyolországbanból tevékenykednek.

A tejes cikk itt olvasható