A legjobb fogyókúra: testmozgás helyett olvasás?

az-olvasas-fogyaszt

Kutatások igazolják, hogy egy-egy letehetetlen, lebilincselő könyv komoly segítség lehet a gyerekek fogyásában. Természetesen az olvasást nem zárja ki a testmozgás. De lássuk miért hathat így az olvasás?

Furcsa dolog az idő. Gyakran száguld, máskor csigalassúsággal vánszorog. Amikor az óramutatók állni látszanak, mivel ütjük el az időt? A legtöbben unalmukban enni kezdenek. Mások egy fárasztó nap után érzik úgy, fel kell töltekezniük valamivel. Valójában nem az étel az, amire vágynak, hanem a kikapcsolódás, szórakozás.

Egy letehetetlen könyv, mint például Lukjanyenko Őrség-sorozata, azonban tökéletes ellenszere lehet mind az unalomnak, mind pedig a nassolásnak. Hiszen, ha annyira érdekes a történet, sajnáljuk megszakítani holmi falatozás kedvéért. Választani egy fantasztikus olvasmány és a vég nélküli evés között nem is olyan nehéz. A legújabb tudományos eredmények azonban nem csupán ezt a legegyszerűbb összefüggést támasztják alá, miszerint, ha evés helyett olvasunk, fogyunk, hanem ezen jóval túlmutatnak.

Amikor az orvosok a túlsúlyos gyermekeknek azt tanácsolják, hogy több aktivitást vigyenek az életükbe, bizonyára nem az olvasásra gondolnak. Mindazonáltal a Duke Egyetem kutatói egy nemrégiben lezajlott kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy pusztán az olvasás révén – az elolvasott szövegtől függően – serdülő kislányok jelentős súlyfeleslegtől szabadultak meg.

via Az olvasás – a legjobb fogyókúra