A vérképünkből is kideríthető lesz, hogy depressziósak vagyunk-e

gének DNS skizofrénia

Egy amerikai egyetem kutatója olyan jeleket vett észre a vérben, amelyek csak a depressziósokra jellemzőek, így igen könnyen kimutatható lehet ez a mentális betegség.

Eva Redei, a Northwestern University kutatója a depressziót igen érdekes szemszögből vizsgálta, hiszen ez a betegség az, amelyet pszichiáterek, pszichológusok tudnak kimutatni, de a szakember vizsgálatai szerint igen könnyen észre lehetne venni az emberek vérképéből is.

A Translational Psychiatry című szaklapban publikált cikk szerint 9 olyan elemet találtak a vérben, amelyek minden, klinikailag igazolható depresszióval küzdő emberben más, mint az ilyen betegségben nem szenvedők. Eva Redei azt nyilatkozta a Science of Us szakoldalnak, hogy ezt a betegséget valószínűleg jóval kevesebb embernél vették észre és kezelik, mint amennyien valójában szenvednek tőle, hiszen a depressziós emberek – pont a betegség hatásából fakadóan – nem szeretnek problémájukról beszélgetni, így pedig nehéz is kideríteni, hogy van-e ilyen gondjuk.

A kutató azt is elárulta, hogy ha ezt a 9 elemet vizsgálják a vérben, akkor azokat a depressziósokat tudják nagyon hatásosan kiszűrni, akiken sikeresen alkalmazható a kognitív viselkedési terápia, amely segíti megértetni a páciensekkel, hogy a gondolkodásmódjuk milyen hatással van a viselkedésükre.

Forrás: A vérképünkből is kideríthető lesz, hogy depressziósak vagyunk-e