Hatalmas pofont kapott a pszichológia, mint tudomány

pofon a pszichometriának

A támadást egy szociálpszichológus, a virginiai Center for Open Science vezetője, Brian Nosek vitte be, amikor 269 szerzőtársával közösen megismételtek 98 olyan pszichológiai kutatást, melyeknek eredménye a vezető szaklapokban jelent meg a közelmúltban. Eredményeiket a Science-ben publikálták.

Az eredeti és most megismételt kísérletek nagyon széles skálán mozogtak, a bizonytalanság kifejezésének kérdésétől kezdve, át azon, hogy hogyan reagálnak gyerekek és felnőttek félelmetes ingerekre, egészen odáig, hogy hogyan érdemes hatékonyan számtant tanítani. Azaz pont olyan témák voltak, melyekkel rendszeresen összeakadhatunk a pszichológiai szakirodalomban.

És azt találták, hogy a száz kísérletükből mindössze 39 esetben sikerült az eredeti feltételek megteremtésével az eredeti eredményt elérni. (A 98-féle kísérlet közül kettőt két csapat is megismételt, egymástól függetlenül, így jött ki a százas minta.)

A 39 százalékos reprodukálhatósági arány a kutatóstáb szubjektív megítélésén múlt, azaz hogy sikeresnek vagy sikertelennek ítélték-e az újra végigvitt kísérletet, ugyanakkor egy másik módszer, amit bevetettek, még lesújtóbb képet mutatott. Míg az eredeti kutatások 97 százaléka mutatott fel szignifikáns hatást, addig a megismételt kutatásoknak csak a 36 százalékánál találtak ilyet. Sőt, általában a mért hatás mértéke is átlagot tekintve fele akkora volt a második körben, mint az eredeti tanulmányokban.

A teljes bejegyzés: Hatalmas pofont kapott a pszichológia, mint tudomány