Beteggé teszi, ha kilenckor kezd dolgozni

a korai kelés tönkreteszi a biológiai órát

Az Oxford Egyetem kutatása szerint aki korán kel, mégsem lel aranyat – legalábbis ha azonnal dolgozni kezd. A kutatók szerint ugyanis a 9-5-ig tartó munkaidő miatt a cirkadián ritmus teljesen felborul, és ez amellett, hogy rossz hatással van a teljesítményünkre és hangulatunkra, az egészségünkre is káros.

Iskolákban bevált a 9 órás kezdés

A kutatást vezető dr. Paul Kelley szerint hatalmas társadalmi változásokra lenne szükség ahhoz, hogy az iskola és a munkaidő kezdete minél jobban összhangba kerüljön az ember természetes biológiai órájával. A kutatás szerint ugyanis egy átlagos tízéves egyszerűen nem tud megfelelően koncentrálni fél 9 előtt, míg egy 16 éves teljesítőképessége 10 óra után a legjobb, ugyanez az egyetemistáknál már 11 órát jelent.

Kelley szerint már attól javulnának a diákok eredményei, ha kicsit később kezdődne az iskola. Ezt az elméletét a gyakorlatba is átültette, az észak-tyneside-i Monkesaton Középiskola diákjainak fél 9 helyett 10-kor kezdődött az oktatás és 19 százalékkal emelkedett a jó jegyek száma. A magyarázat? Agykutatók szerint a tinédzserek úgy vannak programozva, hogy olyan éjfélig legyenek ébren és csak tíz óra körül ébredjenek. Ők hetente legalább tíz órával kevesebb pihentető alváshoz jutnak amiatt, hogy korán kell felébredni.

Alváshiányos a társadalmunk

A kutatás eredménye nemcsak az iskolára, hanem a munkahelyekre igaz. Azok a cégek, ahol korán, vagyis 10 előtt kezdődik a munka, romlik a teljesítmény és többen vagy többet mennek betegszabadságra az alkalmazottak. “A dolgozók többsége alváshiányban szenved. A társadalmunk alváshiányos társadalom. A májnak és a szívnek is megvan a maga ritmusa, és ezzel az időbeosztással 2-3 órás csúszásra kényszerítjük ezeket a szerveket. Ezt a 24 órás ritmust nem lehet megváltoztatni, nem lehet átállítani vagy megtanítani a testet, hogy máshogy működjön. Ez még sokkal rosszabb, ha például kórházban vagy börtönben van, mert ott korán felébresztik az embert, hogy reggelizzenek, holott a szervezete csak később igényelné mindezt. Persze így sokkal kezelhetőbbek a betegek, illetve a rabok, hiszen nincsenek is igazán maguknál ” – mondta dr. Kelley

Forrás: Beteggé teszi, ha kilenckor kezd dolgozni.