Akinek negatívak a gondolatai, előbb lesz beteg

8116091662_ec768592ee

Itthon is kezdenek beszivárogni az orvoslásba a tudatra ható gyógyító technikák, ennek első lépése, hogy a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján már lehetőség van rá, hogy a műtét során az altatott, vagy az intenzív

osztályon fekvő beteg pozitív szuggesztióban részesüljön, azaz megnyugtató, gyógyulást támogató mondatokkal segítsék a felépülését. Az eredmények kézzelfoghatóak: gyorsabb a gyógyulás, kevesebb gyógyszerre van szükség.

„A kutatásaink szerint, ha egy intenzív osztályon fekvő betegnek naponta húsz percig megnyugtató, gyógyulást támogató szavakat mondanak, gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a szövődmény és csökken a gyógyszerfogyasztás” – mondta el az Origónak dr. Varga Katalin, az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője, a Magyar Hipnózis Egyesület elnöke.

Ne mondjuk, hogy ne félj, nem fog fájni!

A szakember a szuggesztív kommunikációnak nevezett technikából bemutatót is tartott a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján, ahol már alkalmazzák a technikát. „A felszínen rém egyszerűnek tűnik, mintha csak kedvesen beszélnénk a beteghez, pedig van oka, hogy a szuggesztív technikákat vagy a hipnózist éveken át tanítjuk” – mondja Varga.

A pozitív szuggesztió első lépése a kapcsolat felépítése, ami alapvetően pofonegyszerű, mégis a hazai kórházi viszonyok között nem magától értetődő. „Azzal kezdjük, hogy Jó napot kívánok, XY vagyok, maga pedig a …. – és mondom a beteg keresztnevét. Sajnos általában már ez nem természetes, hogy az orvos, az ápolók tudnák a beteg keresztnevét, illetve azt is, hogy például a Klárit vagy a Klárát szereti-e jobban. Tehát egy pozitív szuggesztióban az első a kapcsolat felépítése, amely során gondot fordítok arra, hogy úgy szólítsam meg a beteget, ahogy az neki kellemes” – mondja dr. Varga Katalin.

via Akinek negatívak a gondolatai, előbb lesz beteg pozitív szuggesztió hipnózis.