A magány éhséget is okozhat

éhség

A magányról sok mindent tudunk már: hogy a férfiakat jobban érinti, mint a nőket és azt is, hogy nem feltétlenül kell elfogadni, ha valaki egyedül érzi magát a párkapcsolatában. Egy új kutatás pedig annak a valószínűségét veti fel, hogy a magány éhesebbé teszi az embert, ezzel pedig nemcsak mentális, de más, elhízással kapcsolatos betegségeket is okozhat – derül ki a Research Digest egyik cikkéből.

Lisa Jaremka és kollégái 42 (átlagosan 53 éves) nőt kértek fel vizsgálatukhoz, akik 12 ótával a pszichológiai laborvizsgálat előtt már nem ehettek. A reggeli érkezésnél pontozniuk kellett az éhségüket, majd be kellett vinniük 930 kalóriát tojás, pulykakolbász, süti és szószok formájában – aztán hét órával később ismét pontozták az éhségüket.

Egyébként azt, hogy mennyire magányosak, már 5 hónappal korábban egy másik kutatás keretében felmérték, az éhségérzetért felelős hormonuk, a ghrelin szintjét pedig az étkezés előtti, illetve az azt követő második és hetedik órában vett vérből nyerték ki.

Az egészséges testsúlyú (legalábbis a BMI szerint), korábbi vizsgálatok alapján magányos nőknél a nap végére a ghrelin szintje magasabb volt és ők maguk is azt mondták, hogy sokkal éhesebbek, mint azon társaik, akik kevésbé érezték magukat magányosnak. Ez egybevág azzal a másik, szintén friss kutatási eredménnyel, amely szerint azoknak a nőknek a szervezete, akiket több személyes konfltikus okozta stressz ér, magasabb ghrelin és alacsonyabb leptinszintet termel.

Teljes cikk: A magány éhséget is okozhat.