A csipsz átveri az agyunkat, ezért nem tudjuk abbahagyni

Potato chips on a white background.

Gyakorlatilag lehetetlen küldetés egy zacskó csipszből csupán egyetlen egyet megenni. Ugyanez igaz a sajtokra, jégkrémekre – minden ételre, aminek magas a zsírtartalma. Nagyon úgy tűnik, hogy a jelenségnek tudományos magyarázata, biológiai oka van.

Az amerikai University of Georgia kutatása alapján a magas zsírtartalmú ételek megváltoztatják a bélben található baktériumháztartást, ezért nem tudjuk észlelni, hogy megtelt a gyomrunk. A kutatók ötven patkányt vizsgáltak, kiegyensúlyozott étrenddel etettek néhányat, a többieknek viszont olyan ételeket adtak, amikről korábban már bebizonyosodott, hogy magas zsírtartalmuk miatt hízáshoz vezetnek. A patkányok a kísérletben annyit ehettek, amennyit csak akartak.A tudósok két hónapig vizsgálták a patkányokat, az eredményeik pedig magukért beszélnek. A magasabb zsírtartalmú diétán lévő patkányok 25 százalékkal súlyosabbak lettek, mint a másik csoportban lévő, normális étrendet kapó patkányok.

Ráadásul a patkányok bélflórája is megváltozott. Néhány baktériumpopuláció nőtt, míg mások eltűntek: az egyensúly felborulása károsította az úgynevezett bolygóideget, ami jelet küld az agynak, amikor megtelt a gyomor, és nem kellene már többet ennünk.

Forrás: A csipsz átveri az agyunkat, ezért nem tudjuk abbahagyni.