Van tíz meglepő hírünk a drogok világából

mikor fogy az MDMA

A nagy drogháborúnak iszonyatos áldozatai vannak világszerte. Brutális kegyetlenkedéssel járó bandaháború itt, a lakosság jelentős részének bebörtönzése ott, emberevő drogpótlék amott. És még ezen kívül az ellenőrizni kívánt anyagok üldözésére elköltött, és a szervezett bűnözés erősödése miatt az adóból is kieső dollármilliárdok mindenhol. Olyan milliárdok, amit elkölthetnének ártalomcsökkentésre és a kereslet visszaszorítására is. Ráadásul bebizonyosodott, hogy teljesen alaptalan a kapudrog elmélet.

Szétnéztünk a kérdéssel foglalkozó szervezetek mostanában megjelent jelentéseiben, hogy hogyan áll az illegális kábítószerek elleni globális harc, és egyáltalán, mit tudnak arról, milyen folyamatok zajlanak a drogok világában. Úgy tűnhet, a hatóságok néhol részsikereket érnek el a bűnözői hálózatokkal szemben, de a tendenciák egyáltalán nem biztatóak. Legfeljebb annyiban, hogy egyre több helyen fordulnak a liberalizáció felé.

  • A fogyasztók üldözése egyre hatékonyabb, míg a terjesztőké elmarad ettől.
  • A portugál adatok azt mutatják, hülyeség a kapudrog elmélet: a portugál kannabisz legalizálás után nem nőtt, hanem csökkent a heroinfogyasztás, a kokain fogyasztás pedig stagnált.
  • Minden eddiginél több, teljesen ismeretlen összetételű, hatású dizájnerdrog kerül a piacra. Ezek némelyike extrém kis adagokban alkalmazandó (1 gramm 100.000 embernek elég adag, 7500-szor potensebb mint az MDMA), ami növeli a túladagolás esélyét.
  • a tálibok újból nagyszerűen megélnek a mákból készülő ópiumból, továbbra is ellátva az egész világot heroinnal.
  • Egyre kevesebbet termesztenek kokainból, de egyre többet lehet keresni a kereskedőknek az USA-ban, egy grammon.

A teljes cikk itt olvasható: Van tíz meglepő hírünk a drogok világából.