A kocsmárosok segíthetnének az öngyilkosjelöltek kiszűrésében

pszichologia_fizz_keeper

Kocsmárosok, fodrászok segítségével sikerült Skóciában csökkenteni az öngyilkosságok számát, és itthon is ezzel próbálkozna egy alapítvány. A legtöbben a születésnapjukat követő hétfőn oltják ki az életüket.

“Skóciában a Choose Life! (Válaszd az életet!) program keretében a társadalom széles rétegét, beleértve a fodrászokat, a kozmetikusokat, a kocsmárosokat képezték ki az öngyilkosságot fontolgatók felismerésére, aminek hatására jelentősen javultak is a skót öngyilkossági statisztikák. A mi célunk is ez: nagyon alapvető dolgokat eljuttatni mindenkinek” – mondja Oriold Károly, a Lélekben Otthon alapítvány elnöke. Az alapítvány ötéves programot dolgozott ki a hazai helyzet javítására, amivel pályáztak állami támogatásért is, de egyelőre nem kaptak pénzt a programra.

Oriold szerint egy öngyilkosság-megelőző program első lépése a tévhitek eloszlatása lenne. Népszerű tévhit többek között, hogy az öngyilkosságok nagy része hirtelen felindulásból történik. “Pedig nem igaz! Az öngyilkossági gondolat megjelenése után még jó idő eltelik, amíg az illető eltervezi a módszert, megvásárolja hozzá az eszközöket” – mondja Oriold.

Ugyancsak tévhit, hogy az öngyilkosságot a hozzátartozók, a helyszínen lévők megállíthatták volna, pedig az elkövetés pillanata egy beszűkült tudatállapot. “Olyan ez, mint amikor valaki egy kútból néz felfelé, és csak az ég egy részét látja” – mondja Oriold.

via A kocsmárosok segíthetnének az öngyilkosjelöltek kiszűrésében.