Út az okos egészségügy felé – Konferencia

okos egészségügy

Azt, hogy lehet okosabb a magyar egészségügy, egy éve tudjuk. Ám arra, hogy azóta hol, mi és mennyit változott, április 29-én derül fény.

Idén második alkalommal rendezi meg konferenciáját az FME, azaz a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület. A mobileszközök és az egészségügy összekapcsolódása egyre népszerűbb, hiszen könnyebbé és gyorsabbá teszi az orvosi ellátást. Korlátja, hogy bár vannak, akik szinte mindent az okostelefonjukon és a weben oldanak meg, másoknak teljesen ismeretlen a technika világa – úgy a betegek, mint az orvosok között.

A legsürgetőbb feladat azt megoldani, hogy a krónikus betegekhez és az 50-55 év fölötti korosztályhoz is eljussanak ezek a lehetőségek. A támogatottság állami és multinacionális oldalról is erős. A folyamatosan fejlődő IT technológiába szívesen fektetnek be, látva a telekommunikáció, az energetika és a szórakoztatóipar sikereit.

Manapság egyre nagyobb az igény függetlenedni az orvostól, a kórháztól, a szakrendelőtől. Ehhez az mhealth (mobil-egészségügy) eszköztára jelentős segítséget nyújthat, ugyanakkor az illetőnek magának is nagyobb, és aktív erőfeszítéseket kell önmagáért tennie. A jövő betege nemcsak jobban fogja ismerni saját betegségét, hanem egészségtudatos életmódra áll át, miközben követi a terápiás tervet. Világos, hogy egyre nagyobb személyes felelősséget von maga után, ha a technológia otthonunkba költözteti az egészségügyet.

Egy már létező alkalmazás, a Laborom – letöltése ITT – pl. biztonságos adatrendszerezést tesz lehetővé. Vizuális megjelenítéssel segít nyomon követni a vérnyomás- és vércukorértékeket, a testsúlyt és egyéb laboreredményeket, valamint a gyógyszerezést. Az eredmények jelentésén és a normálértékeken túl figyelmeztetőt is beállíthatunk vele a gyógyszerek bevételére.

Az ilyen és ehhez hasonló, felhasználóbarát megoldások elképzelhetetlen mértéű térhódítása várható a jövőben. A technológiai hozzáférhetőség, illetve az adatkezeléssel és -tárolással kapcsolatos jogi szabályozás párhuzamosan fejlődik a digitális írástudással.

Az interdiszciplináris megközelítés jegyében az okos mentálhigiénéről Dr. Purebl György fog előadni – a teljes program ITT tekinthető meg.
2015-ben eljött az idő csatlakozni a pszichológus és pszichiáter szakembereknek is, hogy megismerjék a mobil-egészségügyben rejlő lehetőségeket – hiszen a WHO előrejelzései szerint a mentális zavarral élők számának csak a növekedése várható.  Regisztráció az FME honlapján.