Túl a transzperszonális pszichológián – jóga és pszichoterápia integrálása

swami-ajaya-joga-pszichologus

Dr. Szvámi Adzsaja, 73 éves jógamester és pszichoterapeuta idén szeptemberben először érkezik Magyarországra. Számos könyv szerzőjeként, a nyugati és keleti pszichológia egyesítőjeként avatott vezető lehet a transzperszonális pszichológián túli világban.

Magyar programjain, előadásain, workshopjain Dr. Adzsaja bemutatja, hogy elképzelése szerint a spirituális gyakorlás, a pszichoterápia, a jóga, az optimális körülmények között használt pszichedelikumok hogyan vezethetnek tartós és mély változáshoz a személyiség struktúrájában, az egyén jóllétében.

Jóga és a pszichoterápia integrálása

„A jógapszichológia egyik legalapvetőbb és legösszefoglalóbb tanítása a Bhagavad-gíta. Krisna azt mondja Ardzsunának: „Tedd a dolgod, de ne az eredményért.” Legtöbben valamiféle eredmény érdekében cselekszünk, azért, hogy pénzt keressünk, hogy izmosak legyünk, vagy hogy megvilágosodjunk. Krisna azt mondja: ahelyett, hogy a következmények érdekelnének, egyszerűen légy jelen abban, amit éppen csinálsz. A jelen pillanat megélése által tapasztalhatjuk meg a lélekteli életet. Mindennek ellenére gyakran úgy tanítunk vagy gyakorlunk jógát, hogy valamilyen eredmény lebeg a szemünk előtt. Ezt önfejlesztő jógának hívom, szemben az önfeltáró jógával.

A keleti gyakorlatok a tudatosság transzcendens állapotaihoz vezethetnek. Mi nyugatiak azt gondoljuk, hogy ezek a transzcendens élmények megszabadítják személyiségünket a hiányosságaitól.  A jógapszichológia bár filozófiai alapot kínál, nem feltétlenül nyújt módszereket arra, hogyan dolgozzunk az elképzelt korlátaitól szenvedő egyénnel.” – mondja Dr. Adzsaja egy vele készült interjúban.

A nyugati pszichológia és a jógapszichológia integrálását Dr. Adzsaja arra használja, hogy segítsen klienseinek felfedezni, hogyan legyenek jóindulatúak saját magukhoz és másokhoz, pillanatról-pillanatra, nagyra becsülve minden tapasztalatot, mint az egyetlen létező valóság kifejeződését.

A jógapszichológia mellett Dr. Adzsaja rengeteg mást is használ, ami segíthet a létezés spontán megtapasztalásában: hakomi, masszázsterápia, metafora terápia, paradoxterápia, Byron Katie módszere csak néhány közülük. Ezeket a nyugati módszereket a keleti tanítások egyébként nagyban befolyásolják.

Nonduális pszichoterápia

Amikor valaki pszichoterapeutához fordul, nagyon gyakran valamilyen nem kívánt gondolkodási módot, érzést vagy viselkedés szeretne megváltoztatni, hogy “jobb ember” lehessen. A valódi gyógyítás Adzsaja szerint ott kezdődik, ahol az illetőt arra bátorítják, hogy barátkozzon meg ezekkel a nem kívánatos részeivel, legvégül egész valójával.

A nondualitás (a szanszkrit advaita, nem-kettő alapján) szó egy alapvető tudatosságra hivatkozik, ami minden látszólagos különbséget felold a megfigyelő és a megfigyelt, az “én” és a világ között. A nondualitás szempontjából minden ilyenfajta megkülönböztetés csak egy mentális folyamat eredménye. Ez a megértés – ami bölcsek közvetlen tapasztalatából származik -, a hindu Védanta, a Judaizmus, az Iszlám, számos Buddhista irányzat és a misztikus kereszténység hitének gyökere is. A Wilberi tízes szint névadójaként is szereplő nondualitás arra az AZ-ra utal, ami a különálló énünk projekciója előtt és azon túl létezik. Az AZ-zal való kapcsolat felébredést hoz a konvencionális dualisztikus identitásból egy nyitott, tágas, sugárzóan üres tudatosságba, amire gyakran úgy hivatkoznak, mint az ember valódi természetére.

A 2013. szeptember 9-én, hétfőn este 7-kor kezdődő „Túl a transzperszonális pszichoterápián” c. workshop a transzperszonális és a nonduális szemléletmód összefüggéseivel, teoretikus és gyakorlati terápiás alkalmazásaival ismerteti meg az érdeklődőket. Az előadás után saját élményt is szerezhetünk erről a fajta pszichoterápiás módszerről.

Az előadást elsősorban azoknak ajánljuk, akik maguk is dolgoznak kliensekkel, vagy érdekli őket az integrál-, transzperszonális pszichológia, a spiritualitás.

  • Helyszín: Jóga és Önismeret Központ, Bp. Lágymányosi utca 12 I.e. 3., Csengő: Daubner.
  • Időpont: 2013. szeptember 9., 19:00 – 21:00
  • Hozzájárulás: 3.500 Ft a helyszínen

Hivatkozások

Bővebb információ és regisztráció: www.jogapszichologia.hu

1 hozzászólás

Hozzászólások elől lezárva