Különleges dokumentumfilmek pszichológusok, lélektan iránt érdeklődők számára

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfesztivál

 

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált szeptember 24 és október 1. között két helyszínen, a Premier Kultcaféban (VIII. Üllői út 2-4.) és az SZFE Ódry Színpadán (VII. Vas u. 2/c.)  rendezzük meg.

Több olyan figyelemre méltó alkotást is meghívtunk a versenyprogramunkba, amelyek olyan emberek életét mutatják be, akiket a társadalom különböző okok miatt  „nem normálisnak” bélyegzett.  A filmek jelentős kérdéseket vetnek fel. Mi számít  normálisnak avagy nem normálisnak? Hogyan tudja a család segíteni vagy hátráltatni a gyerekek jövőjét? Milyen mély családi titkok telepednek a jelenre és várnak felfedezésre? Szükséges-e egyáltalán a múlt feltárása?  Fontos-e a megbocsátás? Izgalmas életsorsokat követhetünk végig, melyeket  bátran tudunk ajánlani szakmai diskurzusok elmélyítéséhez is! A filmvetítések után a film alkotói személyesen is válaszolnak a kérdésekre a közönségtalálkozó alkalmával.

Ezek a filmek egyszeri alkalommal kerülnek Magyarországon levetítésre a fesztivál ideje alatt.

Íme három kiemelt  film rövid tartalma és előzetesének a linkje:

 

Don Juan / Don Juan

A huszonéves Oleg nem tud megfelelni anyja, Marina elvárásainak, aki pusztán egy semmirekellő, autista férfit lát benne, s boldogtalanságáért a fiát teszi felelőssé.  Amikor Oleget felveszik a Novgorodi Egyetemre, hogy online előadásokat kövessen, az anyja még mindig nem hisz benne. Oleg magára veszi anyja fájdalmát, és végül ő az, aki lelki támaszt nyújt, és biztatja Marinát, hogy minden rendben lesz. A férfit támogatná a szeretetre méltó nagyanyja, ám Marina viselkedése őt is egyre elűzi. Ebből a családi drámából senkinek sincs kiút, míg nem Oleg megismerkedik egy csinos, fiatal lánnyal, akinek köszönhetően végre társaságba, egy színtársulatba kezd járni. Az igazi kérdés, hogy valójában ki a normális ebben a közegben?

Trailer:

 

What He Did / Mit tett…

Színházi próba Dániában. A két fiatal színész játékát egy csendes, középkorú férfi követi figyelemmel: Jens Michael Schau, író-pszichológus, aki 1988-ban, 13 évnyi boldog, szenvedélyes párkapcsolat után egy féltékenységi dühroham során kegyetlenül megölte párját, Christian Kapomannt. Abban az időben Kampmann épp az irodalmi karrierje csúcsán állt. Schauval együtt egy parányi dán szigeten keresett kikapcsolódást és ihletet a népszerű tévésorozat, a Matador folytatásának megírásához. Róluk szól a színdarab. Schau a váratlan gyilkosságot követő hosszas börtönpszichiátriai kezelés után próbál visszatérni egy szerényebb életbe, tele félelemmel, van-e visszaút a társadalomba.

Trailer:

 

A Family Affair /  Családi Ügy

Tom Fassaert a 30. születésnapján titokzatos meghívást kap Dél-Afrikába az ott élő 95 éves nagyanyjától, Marianne-tól, akiről édesapja elbeszéléseiből mindeddig pusztán mítoszokat és a túlnyomórészt negatív történeteket hallott. Marianne igazi végzet asszonya, az 50’-es évek híres modellje, aki rengeteg férfin átgyalogolt, és mindemellett két kisfiú anyja, akiket akkoriban gyermekotthonba adott. Tom úgy dönt, elfogadja a meghívást. Ám amikor nagyanyja egy váratlan vallomást tesz, a férfi élete sokkal bonyolultabbá válik, mint ahogyan azt valaha is képzelte.
Trailer:

A szervezők mindenkit szeretettel várnak ezekre a filmekre és a többi vetítésre is!  Dőlj kényelmesen hátra a moziban és élvezd a szórakoztató mélységet!