Határtalan párbeszéd kiállítás a Tárt Kapu Galériában

Balassa_Mária_Cím nélkül

  Határtalan párbeszéd címmel nyílik kiállítás a Tárt Kapu Galériában (1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.) 2016. február 9-én 18 órakor.  A kiállítást megnyitja: Roskó Gábor, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész. A tárlat 2016. április 8-ig tekinthető meg. A kiállító művészek: Balassa Mária, Bozóki Péter, Csom Árpád, Heinrich Attila, Kopi Mundi Zoltán, Ritter Gábor, Tóka Attila

Az art brut (nyers művészet) és az outsider art nehezen fér meg a kategorizáció és a művészettörténet kontextusaiban. Ennek ellenére az elmúlt ötven évben a kortárs művészet élénk, kiegészítő elemévé vált. Az art brut és az outsider art művészei a társadalmi nyilvánosság perifériáján élnek, művészetüket (anyagválasztást, felvitelt, ritmust és módot) saját mélységeikből hívják elő, az alkotói folyamat a belső szükségletből fakadó kifejezés intenzitásán alapul.

Balassa_Mária_Cím nélkül

Balassa_Mária_Cím nélkül

Nem az aktuális mainstream művészet konvenciói szerint cselekszenek, műveik gyakran teljes titokban, senki által nem ismerve készülnek. Jellemző az alternatív rendezettség keresése és merőben új vizuális világ megjelenítése.

A kiállítás célja, hogy a művészeti kontextusból mutassa be az art brut és az outsider art sajátosságát. A Határtalan párbeszéd című kiállításon 7 art brut művészt ismerhetünk meg közelebbről.

Balassa Mária magányosan alkot. Nőalakjai tusfoltokból jönnek létre, létező és kitalált figurák, létező és kitalált történetekkel. A képeket burjánzó szövegek futják körbe: Mária gondolatai, érzései, asszociációi, amelyek a rajz megalkotásakor születnek. Alkotásai megtalálhatók a világhíres ART BRUT CENTER GUGGING-ban.

Bozóki Péter szintén az egyik legismertebb art brut művész, mind hazánkban, mind külföldön. Képeire a sajátos, részletekbe menő vonalvezetés nyersessége jellemző. A Tárt Kapu Galéria alkotóközösségének tagja.

Csom Árpád outsider művész a Balaton-felvidéki kis faluban készíti átütő erejű maszkjait.

Heinrich Attila a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány művészeti műhelyében rajzol. Képei a számára megkapó formájú és színű tárgyakat ábrázolják: régimódi autókat, tömegközlekedési eszközöket, néhány háztartási eszközt: kávéfőzőt, órát, izzósort, kapcsolókat. Egyik kedvenc tárgya egy hajvasaló. Amíg születésnapjára megkapta, rendszeresen elzarándokolt a bolthoz, hogy a kirakatban szemlélhesse. Ezeket a tárgyakat évente több százszor lerajzolja.

Kopi_Mundi_Zoltán_Barvájok

Kopi_Mundi_Zoltán_Barvájok

Kopi Mundi Zoltán műveinek szokatlan esztétikumát a mély önazonosság és a megkapó bensőségesség adja, eredeti és egyéni látásmódja plasztikáin minden korláttól mentesen érvényesül. Kopi Mundi keze nyomán a Dunából partra vetett uszadék fákból „barvájok”, bohócok, varázslók és szellemek –, archetipikus figurák formálódnak. Művei megtalálhatók hazai és külföldi magángyűjteményekben.

 

 

 

Ritter Gábor_Kastély

Ritter Gábor_Kastély

 

Ritter Gábor olajpasztell várairól ismert, az alakzatok különböző egymásra helyezett színes síkokból állnak össze egésszé. A Tárt Kapu Galéria alkotóközösségének tagja, egyedüli kortárs kiállítóként szerepelt a Belső utak képei – Art brut Ausztriában és Magyarországon című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában.

Tóka Attila a Fogd a Kezem Alapítvány művészeti műhelyében kezdett el festeni. Állatai egyszerre monolit őslények, szeretett háziállatok és játékos-melankolikus háztömbök. Állandó figuráihoz makacsul ragaszkodik, mert kimeríthetetlen variációs lehetőséget jelentenek számára.

A kiállítás a Norvég Civil Alap támogatásával jött létre.

A Tárt Kapu Galéria célja, hogy a hazai és a nemzetközi kulturális élet részévé tegye az art brut és outsider művészetet, széleskörű lehetőséget biztosítva együttműködésekre és bemutatkozásokra. A kiállítótér művészeti műhelyként, közösségi térként, találkozási pontként is funkcionál.

További információ:

H-1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

Nyitva tartás: H-P 14-18 óra

[email protected]

www.tartkapugaleria.com

Meghívó Határtalan párbeszéd