Art brut: Tárt Kapu Galéria katalógus bemutató és Artézi c. kiállítás megnyitó

Art brut: Tárt Kapu Galéria katalógus Artézi kiállítás

A Tárt Kapu Galéria című művészeti katalógus a hazai art brut és outsider art művészetet mutatja be. A kiadvány komoly hiányt pótol, hiszen még nem jelent meg az art brut és outsider art-ot kifejezetten művészeti szempontból vizsgáló és a hazai alkotásokat művészeti kontextusba állító kötet.Időpont: 2013. október 17. 18 óra
Helyszín: 1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

A Tárt Kapu Galéria az első hazai art brut kiállítóhelyként 2004-ben nyílt meg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) főbejárata melletti épületben. A Galéria az Intézetben működő különböző művészetterápiás műhelyek alkotásait mutatta be; láthatóvá tette a művészetterápiás munka különböző vonulatait a terápiás kommunikációtól a művészi szublimációig terjedő széles sávon. E különleges kiállítások sorozatát az OPNI bezárása szakította meg 2007-ben. A Tárt Kapu Galéria „magára maradt”, de a kortárs gyűjtemény megmenekült a szakma elkötelezett munkatársainak kitartó munkája segítségével. A Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány, Budapest IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának támogatásával 2013 márciusában újranyitotta a Tárt Kapu Galériát a Belső Ferencvárosban. A Galéria lehetőséget teremt a hazai együttműködéseknek, és nemzetközi színvonalra emeli, európai kapcsolatrendszerbe ágyazza a magyarországi art brut – outsider művészetet és az ehhez kapcsolódó szakmai munkát. Budapest belvárosában először működhet ilyen jellegű kulturális és művészeti befogadótér.

A kiadvány széles körben találja meg közönségét, a kulturális, művészeti, egészségügyi és szociális szférában egyaránt hiányt pótol, a nagyközönség számára pedig sok szempontból teljesen új perspektívát adhat. Megjelenésének lehetősége és a hozzákapcsolódó tárlat azt mutatja, hogy a hazai art brut és outsider art meggyökerezni látszik a magyar művészeti és kulturális életben.

A Tárt Kapu Galéria című katalógus a jövőben a közös kulturális és társadalmi párbeszéd eszközévé válhat, gazdagítva a hazai kortárs művészetet, kiszélesítve annak befogadói attitűdjeit.

Az esemény házigazdája: Dr. Horváth Szabolcs, a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány Kuratóriumának Elnöke.
Köszöntőt mond Formanek Gyula, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Alpolgármestere, Dr. Gazdag Gábor, az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház Telephely-igazgatója és Roskó Gábor, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész.

A katalógus megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma támogatta.

Tárt Kapu Galéria
H-1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.
Tel.:+36/70-7712341
Nyitvatartás: K-P: 13-18
www.tartkapugaleria.com