Mindfulness: Mozogni vagy mozgásban lenni?

mindfulness
Stand Your Ground. by akshay moon, on Flickr

Valahogy mindig rohan az idő, mert csak reggel és este van. Ki is venné észre, hogy süt a nap, vagy, hogy a szomszéd kopaszra nyíratta a haját, miközben 50 centi hosszan lobogott tegnap? Ha mégis az éberség mellett döntenénk, nem kell messze mennünk, hogy elérjük.

De miért jó nekünk ébernek lenni?

Amikor tudatában vagyunk annak, ami történik velünk, képesek vagyunk teljes körűen megélni azt, részt venni benne, és ebbe a képbe nem férnek bele a felesleges gondolatok, emellett hatékonyan tudunk fellépni anélkül, hogy teret adnánk az oda nem vonatkozó érzelmeknek. Jól lenni, jól fókuszálni, mert fókuszáltan lenni jó, mert szeretni lehet.

Jan Chozen Bays ezt a fajta éberséget úgy írja le, mint valami olyan állapotot, amikor egyesül a lélek, a szív, a test, azaz egy olyan fókuszált figyelmi helyzet, amiben könnyebben leküzdhetőek bizonyos félelmek, enyhül a szorongás és a pozitív töltetet nyerünk belőle.

De hogyan lehet úgy rohanni, hogy fejben mégiscsak ott vagyunk, ahol valóban vagyunk?

Talán a legjobb és legkönnyebb út, az érzékszerveken keresztül vezet: a hangok, a zajok, a látvány stb. világa nagyon is jó támpont lehet. Az ágynemű, a reggeli csoszogás, a fogmosópohár, a teásbögre önmagukban mind igazi zajforrások, érdemes ezekkel kezdeni. Nem „túl” lenni, hanem benne lenni, HISZEN nem egy kialvatlan arc van a tükörben, hanem én vagyok a tükörben, aki készülődik, akinek a fogmosópohara furán puffan, a bejárati kulcsa nagyon halk, és a gesztenyebarna szomszédja kopasz mára.

Robots only eat old peopleA túl lenni helyett, BENNE kell lenni. Nem csak utálni kell valamit, hanem pl. megnézni a színeit; szépen egymás mellé tenni; pontosan besorolni, azaz kiragadni egy részletet, ami után jöhet egy másik, vagy pl. észrevenni, hogy a könyökünket milyen szépen is tartjuk, amikor a lift hármas gombját nyomjuk meg.

Ha robotpilótát játszunk, nehéz élni, mert a feladat után jön a következő feladat, és azután a következő, nem is beszélve arról, hogy a kikapcsolódás után is jön a következő. Milyen kikapcsolódás az, ami nem a léleknek szól, és egy matematikai program futtatja? Mozogni akarunk, vagy mozgásban akarunk lenni, mert 6 és 8 között az a program?

Kezdésnek gyakoroljunk olyan apróságokon, minthogy mely oldalról kezdjük meg az ebédet, vagy bal, vagy jobb lábbal lépjünk be az irodába, vagy figyeljük meg, mennyire gyakran pislog a főnökünk. Legyünk ott, mert a miénk!