Mindfulness Alapú Kognitív Terápiás Képzés

Oxford University Oxford Mindfulness Center, Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék ésa VIKOTE közös képzése

2014. október 22-december 22.

A mindfulness, magyarul „tudatos jelenlét” olyan speciális figyelmi állapot és  tudati beállítódás, amely ítélkezés-, és reakciómentes, a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot.

A klinikumban a 90-es években kezdték felfedezni a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt (MBSR) a krónikus fájdalom kezelésére (Kabbat-Zinn, 1990). Napjainkban egyre szélesebb körben alkalmazzák már hazánkban is, klinikai vizsgálatok támasztják alá a hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésében.

A mindfulness alapú kognitív terápiát (MBCT)  Zindel Segal, John Teasdale és Mark Williams dolgozta ki. A MBCT ötvözi a kognitív terápiás és mindfulness módszereket, hatékonyságát számos vizsgálat támasztja alá a krónikus pszichés zavarok kezelésében, a súlyos rekurrens depresszióban és a visszaesések megelőzésében.

 

Nagy örömmel jelezzük, hogy hosszas előkészítő munka után, sikerült megnyerni az Oxford Mindfulness Centert, így hazánkban is lehetőség nyílik a MBCT elsajátítására saját élmény, gyakorlati fázis és elméleti képzés kereteiben. A képzés feljogosítja a szakembereket a módszer betegellátásban való alkalmazására. 2015-ben tervezzük a képzés kiegészítését egy haladó tanfolyammal, amely MBCT tréneri képesítést ad.

 

A képzés célcsoportja:

A képzésre kognitív terápiás ismeretekkel és a tudatos jelenlét módszer alapfokú ismeretével rendelkező klinikai pszichológusok és pszichiáterek jelentkezhetnek. Azok számára, akik nem rendelkeznek ilyen ismeretekkel, javasoljuk az egy napos alapfokú tudatos jelenlét képzést Tanszékünkön (2014 május 16.-án). Az oxfordi képzésre jelentkezők számára (befizetett tandíj esetén) a május 16.-i képzés térítésmentes.  (A képzés ára a piaci ár 50%-a, mivel mind az Oxfordi Egyetem mind a Semmelweis Egyetem financiálisan támogatja.)

 

A képzés felépítése:

1. fázis (sajátélmény): Intenzív 5 napos MBCT képzés – 2014. október 22-26. (A képzés nyelve: angol.)

Oktató: Melanie Fennel, PhD (Oxford Mindfulness Center), Antonia Sumbundu, PhD (Center for Mindfulness Copenhagen).

 

2. fázis (gyakorlási fázis): Az elsajátított ismeretek és a mindfulness meditáció önálló gyakorlása –

Időpontok: 2014. október 27-december 20. között (heti 1×2 óra)

Oktató: Dr. Perczel Forintos Dóra, Fazekas Gábor MBSR tréner (A képzés nyelve: magyar.)

 

3. fázis (elméleti képzés): Intenzív 2 napos MBCT kurzus – 2014. december 5-6. (A képzés nyelve: angol)

Oktató: Melanie Fennel, PhD (Oxford Mindfulness Center)

 

Kreditpont érték: 50 pont

Időpont: 2014. október 22-december 22.

Jelentkezési határidő: 2014. június 30.

Maximális létszám: 30 fő

Részvételi díj: 150 ezer Ft

Tanfolyam jellege: kötelezően választható

Jelentkezés: www.oftex.hu honlapon

Érdeklődni a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszéken lehet, Ajtay Gyöngyi klinikai szakpszichológusnál ([email protected]).