Kapcsolatrendszeri hatások az emberi társválasztásban: tanácsadás egy hipotetikus barátnak

Oxford_logo_1

Oxfordi Egyetem
Kísérleti Pszichológia Tanszék

Mi a kutatás célja?

Az embereket különböző tényezők vezérlik hosszútávú, romantikus kapcsolataik kialakítása közben. Néhány tényező univerzális, mások kultúra-specifikusak. Ebben a tanulmányban arra a kérdésre keressük a választ, hogy a szociális kapcsolatrendszerek milyen mértékben befolyásolják, kivel is köteleződünk el egy romantikus párkapcsolatban.

Mi a tanulmány módszere?

Ez egy kizárólag kérdőíves válaszokon alapuló tanulmány. Először is megkérjük önt, hogy adja meg alapadatait úgymint kor, nem és anyanyelv. Ezután arra kérjük, adjon tanácsot egy hipotetikus barátnak romantikus természetű párválasztását illetően.

Miért kérjük részvételét?

A társadalom tagjaként kérjük közreműködését.

Részt kell-e vennie a kutatásban?

Nem, a részvétel teljes mértékben önkéntes. Amennyiben szeretne részt venni, megkérjük, hogy ezt írásban is erősítse meg a következő oldalon lévő Beleegyező Nyilatkozat elfogadásával. Bármikor kiszállhat a kutatásból, indok szolgáltatása nélkül. Abban az esetben, ha meggondolta magát a részvétellel kapcsolatban és kiszáll, ez nem von maga után semmilyen következményt.

Mi érinti önt?

Amint egyetért a kutatásban való részvétellel, egy linkre kattintva eljuthat a kérdéssorhoz. Válaszait, melyek önre és hipotetikus barátjának adott tanácsaira vonatkoznak, online rögzítjük. A kérdéssor megválaszolása körülbelül 20 percet vesz igénybe.

Milyen hátránya, illetve kockázata van a kutatásban való részvételnek?

A részvétel csakis a kérdések megválaszolására korlátozódik. Válaszai automatikusan és névtelenül kerülnek rögzítésre, melyeket szigorúan bizalmasan kezelünk; semmilyen féle azonosítás nem lehetséges ön és válaszai között.

Milyen haszonnal jár a részvétel?

A kutatásban való részvétel nem jár semmilyen közvetlen haszonnal.

A teszt itt kezdődik: A kapcsolati háló hatása a párválasztásra.