Thomas Bergner: Burnout – A kiégés megelőzése 12 lépésben

Zpress: Thomas M. H. Bergner: Burnout - A kiégés megelőzése 12 lépésben

A kiégés (= érzelmi kimerülés + közömbösség, cinizmus + teljesítménycsökkenés együttes szindrómája) egy fenyegető állapot. Munkaképességünket, hívatásunkat, egzisztenciánkat, ezen keresztül pedig identitásunkat veszíthetjük el általa. De ha korán felfigyelünk közeledésére, akkor egy jelzésnek is tekinthető, hogy valami nincs rendben. Mint amikor a talpunk vízhólyaggal üzen, hogy hol szorít a bakancs. Mit kezdhetünk ezzel a jellel, hogyan kerüljük el, hogy kitejesedjen rajtunk, hogyan előzhetjük meg? Thomas Bergner  pszichológus németes alapossággal nekiállt, hogy mindent leírjon a jelenségről és megelőzéséről.

A Burnout – A kiégés megelőzése 12 lépésben című könyv nagyon gyakorlatiasan, és tényleg alaposan járja körül a jelenséget: 27 tesztjével és 90-nél több (!!) gyakorlatával kiérdemelhetné a munkafüzet megnevezést is. Ugyanakkor a könyv nem feladatok és kipontozott lapok sokaságából áll, hanem 300 feletti oldalon sok illusztrációval vezet végig az elméleti mondanivalón, és mi még ugyanennyi oldalt összeírhatunk, ha minden egyes gyakorlatot végigcsinálunk belőle. Az első oldalaktól kezdve rövid tájékoztató teszteket és egyszerű, nagyon hasznos gyakorlatokat ajánl nekünk a szerző, amivel jobban megismerhetjük, tréningezhetjük önmagunkat.

Bergner könyve a burnout megelőzését hangsúlyozza (ahogyan fogalmaz, a kiégés elkerülésének három útja van: megelőzés, megelőzés, megelőzés).  Állapotfelmérést, tisztánlátást, a fenyegetéssel kapcsolatos tennivalókat éppúgy sorra vehetjük segítségével, mint ahogyan lendületet vehetünk egy újabb karrier megtervezéséhez.

Ápolók/nők, Banki alkalmazottak, Börtönőrök, Fogorvosok, Idősgondozók, Mentőorvosok, Menedzserek, Politikusok, Pedagógusok, Szülészek, Tanárok, Titkárok, Ügyfélszolgálati munkatársak, Adószakértők, Bírók, Előadóművészek, Légiutas-kísérők, Informatikai szakemberek, Papok, lelkészek, Orvosok Pszichoterapeuták, Sportolók, Szociális munkások (tág értelemben), Újságírók, Trénerek

A könyv szembesíti az emberrel foglalkozó szakmák gyakorlóit (lásd fentebb a listát, ami bővebb, mint gondolnánk!) azokkal a témákkal, melyekkel rutin módon, a szakmai higiéné részeként foglalkozniuk kellene. Tulajdonképpen kötelező olvasmány kellene hogy legyen a fenti foglalkozások űzőinél, mivel különösen a fegyelmezett, célorientált személyekre csap le váratlanul a kiégés, akik a végsőkig győzködik magukat arról, hogy ezt még kibírják, azt még meg kell tenni, ez mások problémája, a másik a fontos, nem én, stb. A segítő szakmák gyakorlói pedig tipikusan ilyenek, hiszen szakmájuk gyakorlásakor megtanulták, nem önmagukra, hanem a másikra kell figyelni.

A könyv első részében megismerkedhetünk a burnout ismertetőjeleivel, fázisaival, és kiterjedésének területeivel.

A könyv további része azt a 12 lépésből álló cselekvési tervet mutatja be, melyekkel megelőzhetjük, vagy felvehetjük a harcot a kiégéssel szemben.

 1. A valóság elfogadása
 2. Erőforrásgyűjtés
 3. Az önmegértés (önismeret, önreflexió)
 4. Az időtől való függetlenség
 5. Az önbizonyosság
 6. A tartós elégedettség
 7. A stressztolerancia
 8. A kettős kompetencia
 9. A helyzettolerancia
 10. A szerepbiztonság
 11. A célfelismerés
 12. A célmegközelítés

A gyakorlatok ismertetése ebben az ismertetőben csak igen felszínes lehet, lévén hogy a 90-nél is több gyakorlat címeinek felsorolása is hosszú lenne. Pár olyan álljon itt, melyek tartalmára a címük utal, és lehet sejteni, miről szólhat: 10 év múlva, A 75. születésnap, A belső hangok, A dicséret-napló, Erőrabló tényezők, Jövőkép, Bárcsak…, Az önkárosítás, Mit jelentenek számomra az értékeim? Progresszív izomrelaxáció. És még nyolcvanvalahány ehhez hasonló gyakorlat!

A tesztek között olyanokkal vizsgálhatjuk meg magunkat, mint A depresszió teszt, A stressz kezelése, Áldozati szerep, Alkoholprobléma teszt, Az érzelmek kifejezése, Az érzelmi kimerültség, A munkahelyi leterheltség

Egy ilyen könyvel csak egy baj lehet: az átlagnál fegyelmezettebbnek kell lenni, ha valaki egyedül akar végigmenni a benne lévő feladatok sokaságán, és ez tulajdonképpen minden önsegítő könyv nehézsége. Persze nem kell az összes gyakorlatot feltétlenül megcsinálni, de a 90 feletti gyakorlat így is olyan bőséges, ugyanakkor ijesztő lehetőségáradat, hogy van, aki számára hasznos  egy szakemberrel nekiindulni egy ilyen burnout elleni küzdelemnek. A kiégés által fenyegetett, eltökélt autodidaktáknak és  pszichológusoknak, terápiás szakembereknek is rendkívül hasznos a könyv. A könyv gyakorlatait akár más helyzetekben is használhatjuk, mivel Thomas Bergner könyvében a burnoutot nem mint egy speciális betegséget, hanem mint egy nagyon személyes, testre szabott jelzést vizsgálja, amely személyiségünk, működésünk részleteiről szól, amiből tanulhatunk.  A gyakorlatok pedig az élet számos területét, problémáját (depresszió, érzelmi kimerültség, életcélok, identitás, veszteségfeldolgozás, stb. ) felölelik.

A fentebb felsorolt szakmák gyakorlói számára hasznos önsegítő könyv, trénereknek, pszichológusoknak, aki a burnouttal találkoznak, annak megelőzésével, kezelésével foglalkoznak, pedig rendkívül hasznos munkaeszköz.