Hogyan legyünk boldogok? Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben

hogyan-legyunk-boldogok.jpg

Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok? című könyve a boldogság tudatos eléréséről és fokozásáról, a boldogtalanság leküzdéséről szól. Lehet-e vajon tudatosan megdolgozni a boldogságért, és ha igen, akkor milyen eredményt várhatunk vajon? – merül fel azonnal az emberben a kérdés. És csak egy kicsit tudunk tornázni boldogságszintünkön, vagy ennél többre számíthatunk? A könyv első fejezete ezt a kérdéskört tárgyalja részletesen (megnyugtató választ adva), majd két teszt segítségével megállapíthatjuk, mennyire vagyunk boldogok és mennyire vagyunk depressziósak. (Hiszen a kettő nem ugyanaz, persze a depresszió kizárja a boldogságot, de ahogy a pozitív pszichológia megalapítója, Martin Seligman mesélte: egyre több depresszióst gyógyítottam meg, de amit elértek, az nem a boldogság volt, mert ahhoz más technikák kellenek, mint a depresszió megszüntetéséhez. Boldognak lenni tehát nem “depresszió-mentesnek” lenni.) A könyv második része részletesen tárgyalja, milyen technikák vannak a boldogság elérésére, ez adja a könyv gerincét, 220 oldalon ismertet 14 olyan módszert, ami tudományos kutatások szerint is boldogabb életet eredményez. A boldogságnak komoly mítosza van, így az első rész elolvasása után is meglepő lehet, hogy ha az ember minden nap pár percet arra gondol, kinek, minek hálás azon a napon, akkor 1 hónap múlva szignifikánsan boldogabb, mint aki nem teszi meg ugyanezt, de a feladatokat mindig a bizonyító kísérletekről szóló beszámoló és esettanulmányok kisérik, ahol egy-egy ember életsorsát ismerhetjük meg.

A 14 módszer közt számos olyan pontot találunk, amit az iskolában kellene tanítani, hiszen nagyon egyszerű dolgokról van szó, és mindenki számára fontos lenne ezeket a gyakorlatokat megismerni, különösen ha a hagyományos magyar pesszimizmusra gondolunk, ami talán nem is olyan erõs mint gondoljuk, de ezek a gyakorlatok mindenképp jótélkonyan befolyásonják bárki életét.

14 boldogságot növelő gyakorlat

 1. A hála kifejezése
 2. Optimizmus gyakorlása
 3. Rágódás és társas összehasonlítás elkerülése
 4. Jó cselekedetek gyakorlása
 5. Kapcsolatok ápolása
 6. Stratégia a traumák, veszteségek feldolgozására
 7. Megbocsájtás
 8. Flow élmény keresése, megteremtése
 9. Apró örömök élvezete
 10. Elkötelezettség céljaink felé
 11. Vallás, spriritualizmus
 12. Meditáció
 13. Testmozgás
 14. Cselekedj úgy mint a boldog emberek

A tartós boldogságról szól a könyv harmadik része. Végül a könyv utószavában a depresszió sikeres és nem sikeres kezelésére is kitér a szerzõ, elhívva a figyelmet a klasszikus analízis kudarcára e területen, és a kognitív terápia, az interperszonális terápia a pár és családterápia és a gyógyszeres terápia valamelyikét ajánlva.

Felüdülést jelent ennek a speciális, bulvárgyanús témának a közérthetõ de tudományos igényességû tárgyalása. Le a kapappal az Ursus Libris kiadó igényessége előtt, nagyszerű könyveik jelennek Emberközpontú pszichológa című pszichológiai sorozatukban. A könyv boldogulni akaró (sic!) szakembereknek és érdeklődőknek egyaránt komoly és hasznos olvasmány.

Könnyen olvasható – 1 2 3 4 5 – Nehezen olvasható
Laikusoknak szól – 1 2 3 4 5 – Szakmabelieknek szól
Kevésbé tudományos – 1 2 3 4 5 – Tudományos

Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
Ursus Libris, 2008
444. oldal, 4300 Ft .