Önkifejező és Kreatív Színházi Műhely

Bakó Tihamér: Önkifejező és Kreatív Színházi Műhely

Dr. Bakó Tihamér sokszínű szakmai munkásságának egyik meghatározó szegmense a pszichodráma-terapeuta és –szupervízorként végzett csoportvezetői és a Budapesti Rögtönzések Színházának alapítótagjaként folytatott rögtönzői-színészi-alkotói tevékenysége.

A Pszichodráma és Play Back Füzetek sorozat első darabjaként megjelenő Önkifejező és Kreatív Színházi Műhely című kiadványban a pszichodráma és csoportos művészeti munka berkeiben otthonosan mozgó szakemberek számára mutat be egy olyan jól kidolgozott keretrendszert, melynek segítségével a Rögtönzések Színháza által is használt play back módszer kifejezetten önismereti, személyiségfejlesztő céllal alkalmazható. A módszertani füzet körültekintően mutatja be a műhelymunka filozófiai hátterét, kereteit és folyamatát. A konkrét technikai fogások ismertetése jól követhető, a példaként felsorolt hangulatok és rámelegítési technikák miatt pedig kifejezetten szemléletes.

Különösen hasznos és gondolatébresztő a mellékelt demonstrációs csoport leírása, illetve a próbaként vezetett csoportok munkájának és – számszerűsíthetőségen túlmutató – eredményeinek felvázolása.

Sajnos a módszer valódi „íze”, a papírra vetett formában oly nehezen átadható érzelmi többlet és tapasztalat, a pillanat varázsa, a személyes történetek megelevenedése, rögtönzött színészi játék bája a szerző kifejezetten lendületes-olvasmányos írói stílusa ellenére is csak töredékeiben jelenik meg.

Ennek ellenére a play back technikát saját bőrükön is megtapasztalt szakemberek számára kifejezetten inspiráló lehet az az új út, amely segítségével az ilyen típusú műhelymunka könnyedén beemelhetővé válik a klinikum, az oktatás, a prevenció területére, illetve minden olyan szociális közegbe, ahol a cél a valódi intimitás, a friss, játékos életszemlélet, a rejtett erőforrások (újra)felfedezése.

A módszertani füzet kétnyelvű kiadásban került megjelenésre.

Recenzió: Scheitz Kata