David Servan-Schreiber: Szíveddel figyelj

Szíveddel figyelj - könyvborító

Szerencsés, hogy a cím elolvasása után rögtön megláttam a könyvborító képét. Ha a címre hagyatkoztam volna, a könyvtől egészen más tartalmat várok. A borítón ugyanis bekötött szemű férfiak és nők ugrálnak tablettáról pirulára. Testtartásuk nem árul el semmit arról, vajon mit is gondolnak ők erről a helyzetről. A szerzőnek viszont határozott elképzelése van, Henri Poincaré mondását tette az első lapra, mottóul:
„Mindenben kételkedni vagy mindenben hinni egyaránt kényelmes megoldás. Mindkettő fölment a gondolkodás alól.”

Servan-Schreiber orvos, kutatóorvos, pszichiáter, olyan embernek írja le magát, aki szeret a dolgok mélyére ásni, tudni akarja a tényeket, tudományos alapokat kutat. A szerző szemléletét néhány élmény azonban gyökeresen megváltoztatta.

Az a hét eljárás, amelyet rövid időn belül megismert (megtapasztalva azok jótékony hatását) alapjaiban új nézőpont kialakítására sarkallták. Ennek a váltásnak a kiindulópontját egyrészt a pszichiátriai gyógyszerek szerepének felülvizsgálata, másrészt az ezeket helyettesítő kezelések megtapasztalása. Ezek a módszerek egy komplex eljárás részei, melyek ezen új szemlélet szerint sokkal inkább építenek a testre, mint a beszédre.

A pszichiáter-szerző szerint az agyon belül van egy érzelmi agy „agy az agyban” – ahogy ő fogalmaz, melyet a beszéd, és megismerés csak korlátozott mértékben befolyásol, de felelős a fiziológiai jó közérzetért s ezek működési zavarai idézik elő az érzelmi zavarokat.

A szerző szerint a terapeuta legfontosabb feladata ennek átprogramozása, ekkor az érzelmi agy megtanulja az a jelen helyzetekre való reagálást a múltbéliek helyett.Az orvos a testet célzó kezelések révén éri el, hogy az érzelmi agy mozgósítsa öngyógyító mechanizmusait. A beszédnek, gondolkodásnak itt elenyésző szerepe van.A tudományosság, és az ellenőrzött, megbízható kutatások viszont alapfeltételek.

A könyv bemutatja és értelmezi ezeket a módszereket, és azt is megtudhatjuk, miért éppen ezeket a eljárásokat választotta a szerző.

A 7 eljárás a következő:

  • Szemmozgásos deszenzitizáció és újrafeldolgozás (EMDR),
  • Szívritmus-koherencia,
  • A biológiai ritmus szinkronba hozása a mesterséges napfelkeltével,
  • Akupunktúra,
  • Táplálkozás,
  • Érzelmi kommunikáció,
  • Társadalmi integrációs módszerek.

Ezeknek az eljárásoknak mindig az érzés a kiindulópontjuk – hívja fel a figyelmünket a szerző.

Aki kedvet érez ezek megismeréséhez, (-ehhez nem kell feltétlenül szakembernek lenni-) és tudni szeretné hogyan működnek e módszerek a gyakorlatban, annak Servan Schreiber illusztrációként egy-egy olyan beteg elbeszélést írta le, akiknek az adott kezelés hatására változott meg az élete.

A kötet végén található jegyzetek, a hasznos címek jegyzéke, valamint a bőséges irodalomjegyzék segíti a további ismeretbővítést.

Recenzió: Bóné Éva