Alon Gratch – Ha a férfi beszélni tudna…

Ha a férfi beszélni tudna könyvborító

Alon Gratch Ha a férfi beszélni tudna… című könyve nem a nyelvi fejlődés preverbális szakaszához vezeti vissza az olvasót, és nem is a helyes kiejtést szajkózó logopédiai kézikönyv. A könyv a szerző pszichoterápiás gyakorlatából táplálkozik, melynek eredményeit szemléletesen helyezi párhuzamba a szakirodalom korábbi elméleteivel, azzal a céllal, hogy feltárja, mely tényezők akadályozzák meg egyes férfiakat abban, hogy érzéseikről nyíltan beszéljenek.

A bevezetőt követően a könyv hét fejezete egyesével mutatja be azt a hét lélektani okot, melyek kihívások elé állíthatják a férfit, ha valamelyik jellemző elhatalmasodik rajta. Ilyenek a szégyen, az érzelmi távolság, a férfibizonytalanság, az énközpontúság, az agresszivitás, az önpusztítás, és a szexuális acting out. A cím általánosító jellegével szemben a könyv nem elmarasztaló hangnemben íródott, a szerző nem kívánja egyik nemet sem piedesztálra emelni, és természetesen nem minden férfi érintett a fenti problémák által. A könyv pusztán a terápiás környezetben tapasztalt gyakori panaszok élményszerű leltára.

A főbb témákat körbejárva fény derül a nemek közti különbségekre – például a nárcisztikus férfi a munkahelyi teljesítményére, míg a nő a megjelenésére és a személyközi kapcsolataira érzékeny; vagy míg az érzelmileg nehezen megközelíthető férfi információt, addig a nő érzelmeket közöl – azonban a szerző nyomatékosan megjegyzi, hogy férfi és nő közt több a hasonlóság, mint a különbség. Számos probléma azonban a férfi azon dilemmájából adódik, hogy nőies vonásait mennyire sikerül személyiségébe integrálnia: ha ez a folyamat nem jár sikerrel, a férfi szupermaszkulin, agresszív cselekedetekkel túlkompenzálhat, még távolabb kerülvén egy harmonikusabb, androgün személyiség megalapozásától.

Mivel önmagunk megismerése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a környezetünkön könnyebben eligazodjunk, ezért e könyv férfiak és nők, pszichológusok és laikus érdeklődők számára egyaránt izgalmas és tanulságos olvasmányt jelenthet. Míg a férfi nagyobb önismeretre tehet szert általa, a nő ráérezhet arra, hogyan érdemes egy érzelmileg nehezen megközelíthető férfit őszinte feltárulkozásra bírnia.

Szerző: Alon Gratch
Cím: Ha a férfi beszélni tudna… – Hogyan fejtsük meg, mit mond?
Kiadó: Park Kiadó, Budapest
Kiadás éve: 2007
Terjedelem: 351 oldal
Ára: 2500 Ft

Recenzió: Pukánszky Judit