Boer Katalin: A lombikbabák születése – Egon kérdez – A mesterséges fogantatásról gyerekeknek

Boer Katalin lombikbabák születése mesterséges fogantatásról gyerekeknek

Mit mondjunk gyerekünknek, ha valamilyen mesterséges beavatkozás révén fogant gyermekünk? Előbb vagy utóbb minden szülő szembetalálja magát gyermeke kérdésével, hogy hogyan is született ő, hogyan került az anyukája hasába? Erre ma már egyre kevesebben válaszolnak a gólya mesével, helyette a gyermekük értelmi szintjének megfelelően magyarázzák el nekik a fogantatás, a méhen belüli fejlődés és a születés folyamatát. De mit mondjunk, ha valamilyen mesterséges beavatkozás révén fogant gyermekünk?“Volt egyszer két jóbarát, egy petesejt és egy hímivarsejt. Nagyon szerettek volna találkozni, ezért elindultak megkeresni egymást”. Így kezdődik a mese, amelyben eddig a pontig nincs semmi rendkívüli. A folytatás azonban a megszokottól eltér, hiszen: “amikor már majdnem találkoztak, egy óriási akadály került éppen kettőjük közé”, melyen nem tudtak átmászni egymáshoz, nem tudták lerombolni sem, így végül egy doktor bácsi segített nekik.

Sok családban előfordul, hogy a hagyományos felvilágosítási történetet módosítani kell. Gondoljunk akár az örökbefogadásra, akár a mesterséges megtermékenyítésre, a titkolózás vagy a gyermek félrevezetése minden esetben káros. A pszichológiában már ismert tény, hogy a “családi titkok” negatívan hatnak a családi dinamikára és  általában kerülő úton, valamilyen pszichés zavar formájában bukkannak a felszínre.

Éppen ezért fontos, érzékeny és eddig elhanyagolt témát érint Boer Katalin könyve (vagy talán inkább füzete), amikor a mesterséges megtermékenyítésről illetve fogantatásról mesél kérdező gyermekének. Az asszisztált reprodukciós beavatkozások sajnos Magyarországon még eléggé tabunak számítanak, annak ellenére, hogy az ICMART (Asszisztált Reprodukciós Eljárásokat Monitorozó Nemzetközi Bizottság) adatai szerint jelenleg évente 1,5 millió megtermékenyítési ciklust végeznek el a világban, melyekből mintegy 350 ezer újszülött jön a világra, és az ilyen módon fogant gyermekek száma mára meghaladta az ötmilliót. A legtöbben nem, vagy nem szívesen beszélnek róla, félve a negatív megítéléstől, a tudatlanságból származó előítéletektől. Ezekben a családokban is eljön azonban a pillanat, amikor a gyermek saját születése, fogantatása körülményeiről kezd érdeklődni, és ha a szülők nem akarnak valótlanságot állítani, bizony el kell mondani, hogy az ő esetében ez másként történt, mint általában.

“A lombikbabák születése” pszichológus szerzője megmutatja, hogy lehet – és kell is – ezt a témát természetesen, őszintén, szégyen nélkül kezelni, és, hogy az élet kezdete, a születés csodája a “technikai” különbségektől függetlenül is minden esetben csodálatos. A könyv bájos sajátossága, hogy a mesét a szerző kisfia illusztrálta

Kiss Zsófia
klinikai szakpszichológus

A könyv online rendelhető az alábbi módokon:
Elektronikusan az E-book Könyház és Kiadónál: http://e-konyvbolt.eu/termek/boer-katalin-boer-egon-dr-boer-antal-a-lombikbabak-szuletese/ (800 Ft.)

Bármelyik rendelés esetén a bevétel 50%-át a Tapolcai Pannon Reprodukciós Intézetnek juttatja a szerző.