Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról.

keddi_beszelgetesek_eletrol_halalrol.jpg

A könyvben párhuzamosan elevenedik meg a múlt és ismerjük meg a jelent. A már élete közepén járó sikeres sportújságíró visszatekint közös emlékeikre kedvenc, és életétől lassú bénulás következtében búcsúzó egyetemi tanárjával.

Az egyetemi professzor életének legfontosabb tényezői az érzelmei és az emberek, akikkel szemben ezeket érzi. A mások és önmaga iránti szeretete és törődése élete minden pillanatát bearanyozza és a könyvből kiderül, mi módon ültette át a gyakorlatba mindezt. Életszeretetére jellemző, hogy még idősebb korában is rendszeresen eljárt egyedül táncolni, s olyankor hajnalig ropta a fiatalok között.

Véleménye szerint: „A mi kultúránk olyan, hogy az emberek nem érzik jól magukat a bőrükben miatta. Hibás, téves dolgokra tanítja őket. És nem kis erőre van szükség ahhoz, hogy kimondjuk: ha ez a kultúra nem válik be, nem működik jól, akkor az ember ne legyen rá vevő. Teremtse meg a sajátját. A többség azonban képtelen erre. Mind sokkal boldogtalanabb, mint én… még a jelenlegi állapotomban is. Mert engem, ha hamarosan meghalok is, szerető, érző, gondoskodó lelkek vesznek körül. Hány ember mondhatja el magáról ezt?”

Kifejti, hogy az életünket csak úgy tölthetjük meg tartalommal, ha odaadóan szeretjük embertársainkat, ha a körülöttünk élő közösségnek szenteljük magunkat, meg annak, hogy létrehozzunk valamit, aminek célja és értelme van.

Ha elfojtod az érzelmeidet, ha megtiltod magadnak, hogy teljesen kiéljed azokat, soha nem sikerül elvonatkoztatni tőlük, mert túlságosan leköt az, hogy félsz. Félsz a szenvedéstől, félsz a gyásztól. Rettegsz a szerelemmel együtt járó sebezhetőségtől. De ha szabadjára engeded az érzelmeidet, ha beléjük veted magadat, ha elmerülsz bennük akár a fejed búbjáig is, teljesen és maradéktalanul megtapasztalod őket. Akkor tudni fogod, mi a szerelem. Tudod, mi a szenvedés. Tudod, mi a gyász. Akkor és csak akkor mondhatod el: Rendben van. Ezt az érzést megtapasztaltam. Ezt az érzést már jól ismerem. Most egy időre el kell szakadnom tőle. (101.old)

Ahogy halad előre betegsége, úgy kell lemondania eddig önállóan végzett tevékenységeiről, szelleme viszont mindvégig friss marad, hangulata pedig kiegyensúlyozott. Még ebben a helyzetben is tud figyelni a körülötte élő emberekre, vágyaikra. A riporter és a professzor keddenként találkoznak beszélgetéseikre, s ezeket az utoldó beszélgetéseket, valamint a visszaemlékezéseket a múltra tartalmazza a könyv.

Morrie, az öreg professzor életszemlélete számtalan ember életét változtatta meg, s ennek a könyvnek a megírásával a halálról is fontos információt ad át a hátramaradottaknak. Mivel: amikor megtanulsz meghalni, megtanulsz élni.

A könyv mindenkinek ajánlott: mivel rávilágít a valódi értékek szükségességére – amiknek életünkbe illesztésére sosincs késő, s ezekhez gyakorlati tanácsokat nyújt.

Könnyen olvasható 1 2 3 4 5 nehezen olvasható
Laikusoknak szól 1 2 3 4 5 Szakmabelieknek szól
Kevésbé tudományos 1 2 3 4 5 tudományos

Albom, Mitch: Keddi beszélgetések életről és halálról
Könyvfakasztó Kiadó, 2007
182 oldal
Kötés: papír / puha kötés
ISBN: 9789638666963
2490 Ft

Recenzió: Berki Judit