R. D. Laing: Beszélgetések gyerekkel

Apa: Miért rikoltott a páva?
Kisfia: Mert nem találta magát.

Kislánya: Mert hallani akarta, hogy hol van.

Mindnyájan ismerjük és szeretjük a „gyerekszáj” típusú írásokat, amikor a gyerekek sokszor meghökkentő, sokszor vicces nyelvi-logikai módon fogják meg a körülöttük lévő világot, és minket, felnőtteket. R. D. Laing könyve is ilyen, egyszerűségében is lenyűgöző látni, hogy bontakozik az emberi értelem, milyen finoman letapogatják a gyerekek a kapcsolatokat, hogyan próbálják magyarázni a fizikai-testi világunkat. Különösen megdöbbentőek a gyerekek olyan bölcs meglátásai, melyekben néha előző életükre utalnak, néha szüleik legbelsőbb, akár előttük is titkolt érzéseit mondják ki.

Anélkül, hogy bármely pszichológiai iskolát külön magyarázatul hívnánk, pszichológiai irányzatok, elméletek és megfigyelések sorát igazolják ezek a beszélgetések: egyszerű, gyermeki szavak, és a veleszületett tudás és érzék, ami mögötte van. Réber László ötletes és humoros rajzai pedig kiváló kiegészítő illusztrációi a tartalomnak.


Kinek ajánljuk?

A Beszélgetések gyerekekkel-t ajánlom minden fiatalnak, felnőttnek, szülőnek, pedagógusnak, pszichológusnak és laikusnak: bárkinek, aki szeretne jobban odafigyelni a gyerekekre, aki szeretné újra felfedezni, milyen eredeti volt gyermekként látni a világot. Bárkinek, aki egyszerűen csak szeretne egy jót olvasni és nagyokat nevetni. A könyv segítségével bepillanthatunk egy érintetlen birodalomba, ami a logikán kívül áll, és mégis olyan ismerős lehet számunkra; nagyon eredeti, kreatív, mulatságos és elgondolkodtató.

 

Kislány: Szerinted mit csinálsz most?
Apa: Fonalat gombolyítok.
Kislány: Magadat gombolyítod, ha éppen tudni akarod. Szerintem magadat gombolyítod fel, ha tudni akarod.

R. D. Laing: Beszélgetések gyerekkel
Kiadja: Könyvfakasztó Kiadó www.konyvfakaszto.hu
158 o. kötve,
2490 Ft