Dr. Csernus Imre: A nő – Pszichiáter a hypermarketben

csernus_imre_-_a_no

Csernus Imre új könyve A nő hónapok óta a jelentősebb könyváruházak sikerlistáinak élén áll. Bár erősen ostromolja Stahl Judit egyik szakácskönyve és Havas Henrik Méhkirálynője is, pozíciója a legtöbb helyen stabilnak látszik. De hogy keveredett ebbe a társaságba? Bulvár vagy tudomány? Univerzális életvezetési kézikönyvről vagy esettanulmányról van szó?

A könyv fülszövegéből vagy rövid ismertetőkből arra gondolhatnánk, hogy a szerző a női lélek útvesztőibe kalauzol, ám ennél jóval árnyaltabb a helyzet. A nő ebben az esetben egy szempontként jelenik meg, melyen keresztül az olvasó elé tárul azoknak nehézségeknek, buktatóknak és öncsalásoknak tárháza, melyek megkeserítik a párkapcsolatot, a családot és lehetetlenné teszik a kiegyensúlyozott életvitel elérését. A könyvet tehát a férfiak sem olvashatják „kibicként”!

Csernus módszerei jól ismertek: nyers szembesítés a valóság legkellemetlenebb epizódjaival is, fájdalmas tudatosítás és a szemfényvesztő illúziók szétzúzása. Mindez igen kemény, néhol vulgáris hangvételben. Legyünk őszinték; ez az ő imázsának, és nem utolsó sorban eladási statisztikáinak egyik legfontosabb összetevője. Ez persze nem feltétlenül baj. Gondolatai az öncsalásokról, a gyávaságról és az egyszerű hazugságokról rendkívül élesek. Az olvasó azt érzi, rámutatott a féltett, sajgó pontra. Sőt. Nem csak rámutatott, jó nagyot ráhúzott. A könyv nagy kérdése pedig, amire egész szerkezete építkezik: Mitől (jó) nő egy nő? E kérdés kibontása közben találkozunk többek között különböző nézőpontokkal (családon belül, párkapcsolaton kívül), esetismertetésekkel és a fogyasztói társadalom hatásaival.

Bár remélni sem mertük, a könyv végén találunk pozitív példákat is. Megismerhetünk olyan eseteket, ahol a terápia hatására a kliens legyőzte gyávaságát és szembe mert szállni saját gyengeségével, félelmeivel. Csak kicsit sajnáljuk, hogy itt egy szempillantás alatt olyan magyar celebritást húz elő tarsolyából, mint Baby Gabi. Az ő javulása felől persze nincs kétségünk, csupán szomorúan konstatáljuk, hogy a szerző azt a rejtett kíváncsiságunkat célozza meg, amit a 79 Ft-os bulvárlapok keltenek. Hasonlóan éreztünk, mikor a könyv megjelenése után a kék-fehér-piros hypermarketben láttuk Csernust dedikálni egy kupac akciós nadrágpelenka árnyékában.  Persze értjük, az eladott példányszám nagyon fontos. Valószínűleg ez állhat előadásainak hátterében is, melyekkel megjelenik egy-egy művelődési központban. Ilyenkor könyvének egyfajta „live” változatával kedveskedik a közönségnek. (Egyszóval haknizik, lelki szemeink előtt ő a pszichiáterek Koós Jánosa.)

Végül nem hagyhatjuk figyelmen kívül a könyv és a szerző egyik legnagyobb erényét a gondolkodásra és cselekvésre ösztönzést. Mostanában rengeteg csudakönyv ígér teljes és küzdelemmentes megoldást az élet összes nehézségére, amiben egyszerűen csak hinnünk kell. Csernus nem esik ebbe a hibába, épp ez ellen dolgozik. Saját szavaival: „(…) ami ebben a könyvben elhangzik vagy leíródik, ne higgyék el feltétel nélkül. Sőt. Egyáltalán ne higgyék el, ami itt majd leíródik. Mert ha elhiszik, akkor én beviszem Önöket az erdőbe, úgy, hogy közben nem gondolkodtak.”

Mindez már csak azzal bővítendő ki, hogy e könyvajánlónak se higgyenek. Ez egy vélemény. Olvassák el a könyvet, majd alkossanak véleményt Önök is.

Röviden:

Könnyű 1 2 3 4 5 Nehéz
Szakmai 1 2 3 4 5 Laikus
Tudományos1 2 3 4 5 Kevésbé tudományos

Szerző: Dr. Csernus Imre
Cím: A nő
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalak száma: 246
Ár: 3490Ft  (Internetes ár /Bookline/: 2792Ft)
ISBN: 9789639604384
Borító: Cérnafűzött, keménytáblás

Recenzió: Herneczki Márton