Dominic Streatfeild: Agymosás

agymosas.jpg

Az agymosás, mint fogalom az 1930-as években került be a köztudatba, miután a moszkvai kirakatperek elkezdődtek. Ezekben a perekben a Sztálin belső köréből származó emberek vallottak be különböző bűnöket, amiket nem követtek/követhettek el. Magyarországi hasonló példa erre Mindszenty bíboros 1949. február 3-8. között a Budapesti Népbíróságon. Ez szintén megrendezett, koncepciós per volt, ahol az elhangzott vallomásoknak vajmi kevés közük volt a valósághoz.

Az agymosás sötét aranykora

Ezek a perek, valamint az azt követő ítéletek természetesen felkeltették a nyugati titkosszolgálatok érdeklődését is. A CIA (USA), és az MI6 (Nagy-Britannia) nagy erőkkel láttak hozzá, hogy kiderítsék, vajon a keleti titkosszolgálatok hogyan bírják rá ilyen képtelen vallomásokra az embereket. Az agymosással való foglalkozás egy igen fontos szelete volt a hidegháborús paranoid összeesküvés elméleteknek. A nyugatiak mindent megtettek, hogy reprodukálni tudják a keleti eredményeket.

Drogokkal…

Mivel a tiszta erőszak alkalmazása nem vezethet olyan eredményre, hogy teljes személyiségváltozás következzen be, emiatt elkezdtek különféle drogokkal (LSD, marihuána, barbiturát származékok, gombák) kísérletezni. Ezeket a kísérleteket általában egyetemeken, pszichiátriákon szervezték meg teljes titokban, CIA által pénzelt alapítványokon keresztül. A kísérletek során a mai szemmel nézve elképesztő etikai visszaéléseket követtek el (például az egyik USA-ban végzett kísérletben egy pszichiátrián tesztelték, hogy egy alany mennyi LSD-t képes fizikálisan elviselni, ezért ennek mérésére 7 személy 44 napon keresztül kapott viszonylag nagy dózisú LSD-t). A különböző kísérletekről és vizsgálatokról készült dokumentációk egyik része még mindig titkos, a többiből pedig fontos adatok hiányoznak (törlésre kerültek).

…és máshogyan

A drogok azonban nem az egyedüli eszközök, amiket ebben a harcban megvizsgáltak. Használtak elektrosokkot (ECT) eltúlzott mértékben (napi 2-4 alkalommal 30 napon át), amíg a vizsgált személy (beteg) már nem tudta, hogy kicsoda és nem rendelkezett semmiféle emlékkel sem. Megvizsgálták az IRA vallatási módszereit, valamint a ’60-as, ’70-es években kialakuló szektamozgalom meggyőzési technikáit. Mindezekkel a kísérletekkel hatalmas mennyiségű információ gyűlt össze arról, hogy hogyan lehet emberek személyiségét és vélekedését a világról gyökeresen átformálni.

Értékelés: olvasnivaló

A könyv olvasmányos és nagyon érdekes. A fordításért felelős Vida Edit és Szegedi Gábor nagyszerű munkát végeztek. A könyvben rengeteg adat található a kutatásokról és az egyes kísérletekről, amikről Streatfeild minden forrást pontosan közöl az egyes fejezetek végén (a legtöbb idézet egy 1970-ben napvilágra került 16.000 oldalas CIA dokumentumból származik, amit a cégnél elkövetett hiba folytán nem semmisítettek meg). Mindenkinek tudom ajánlani a könyvet, aki érdeklődik a titkosszolgálatok, a különféle tudatmódosító technikák, a szabadság és szabad akarat témaköre iránt.

Bolti ár: 3990 Ft
Borító: puha
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 400
Szerző: Dominic Streatfeild

Recenzió:  Járosi Balázs