Claudine Biland: A hazugság pszichológiája

A hazugság pszichológiája

Hányféle hazugság létezik? A nők hazudnak többet vagy a férfiak? Vannak, akik soha sem hazudnak? Mi a célja hazugságainknak? Tetten érhető a hazugság? Ha igen, hogyan vehetjük észre? Látszik a hazug emberen, hogy hazudós? Vannak egyáltalán olyanok akik többet hazudnak, vagy csak a helyzet kényszeríti az embereket hazugságra? Mit jelent az, hogy valaki beteges hazudozó?

A fentiek mellett számtalan ehhez hasonló érdekes dilemmára, kérdésre kapunk választ A hazugság pszichológiája című, a Háttér kiadó ó LÉLEK kontroll sorozatának legújabb könyvéből.

Különleges jelenség a hazugság. Hiszen míg a legtöbb vallás, kultúra, és a jog elítéli, szankcionálja, aközben mégis folyamatosan kisebb-nagyobb hazugságokkal találkozunk. “Drágám, mit szólsz az új ruhámhoz?” “Hát nem gyönyörű a fiam?” Nehéz ezekre a kérdésekre őszintén válaszolni, ha nem az elvárt választ gondoljuk igaznak. Sőt, épp azt tekintjük deviánsnak, aki egy-egy ilyen kérdésre őszintén válaszol.

Ki gondolná, egy bírósági tárgyaláson milyen fontos szerepe van a pszichológiának, amikor el kell dönteni egy gyanúsítottról, hogy igazat mond-e, egy szemtanúról, hogy helyesek-e az emlékei, vagy egy rendőri kihallgatásról, hogy az a valóságot a lehető legpontosabban hívta elő a szemtanúból, vagy a kérdésekkel gyakorlatilag “összejárkálták” a nyomozók az emléknyomokat, amik így már használhatatlanná váltak. Hiszen nem mindegy, hogy azt kérdezik valakitől, mit látott, vagy azt, hogy látta e a piros autót ahogyan nekirohant a motorbiciklisnek. Utóbbi esetben ugyanis nagyon megnő az esélye annak, hogy még ha a közelben nem is volt piros autó, a kérdezett hajlamos lesz erre emlékezni. Claudine Biland: A hazugság pszichológiája c. könyvéből ezt is megtudhatjuk.

A hazugság általános gyakorlata, jellemzői után a könyv végigveszi, kinek és mikor szoktunk hazudni, kitér a hazugság igazságszolgáltatásban betöltött, fent is említett sajátos vonatkozásaira, eloszlatja azokat a tévhiteinket, melyek a hazugsággal kapcsolatban él(het)nek fejünkben, majd a záró fejezetben megpróbál belőlünk hazugságvizsgálót képezni.

A könyv hatalmas anyagot ölel fel, talán ezért volt olvasáskor az az élményem, hogy ezt a könyvet talán most kellene megírni. Már minden benne van, ha most ülne le a szerző, újrarendezné önmagában a fejezeteket, a gondolatokat, akkor még kiérleltebb, ívesebb szerkezetű könyvet kapnánk, olyat, ami például Mérő László könyveit olyan szerethetővé teszi, ami vezeti az olvasót az egyes fejezeteken. A könyv ennek ellenére olvasmányos, hiszen a legtöbb embert megszólítja ez a téma. Így azoknak ajánlom – és ők sokan lehetnek – akik érdeklődnek ez iránt az ellentmondásos és kicsit titokzatos téma iránt és komolyabb válaszokat szeretnének kapni egy egy hazugsággal kapcsolatos kérdésükre.

Claudine Biland: A hazugság pszichológiája
240 oldal
Háttér Kiadó, LÉLEK kontroll sorozat
Ára: 2200 Ft