R. Hemfelt, F. Minirth, P. Meier: A szeretet választható

A szeretet választható - borító

Szakértők szerint döntéseinknek csupán 20%-a alapul racionális gondolkodáson. A kodependens kapcsolatok sem tudatosan alakulnak ki és maradnak fenn: nem szándékosan választunk olyan partnert, akivel közösen egy újabb diszfunkcionális családot teremthetünk újra, miközben az állandó hiányérzetet és a belső űrt sehogy sem sikerül megszüntetni.

A Szeretet választható című könyv szerzői a kodependens viszonyokat helyezik az érdeklődés fókuszába. De miben is állnak a kodependens kapcsolatok? Függés jellemzi ezeket a viszonyokat, méghozzá „együtt-függés”, társfüggőség. Például az alkoholista férj az italtól függ, a feleség azonban a társa alkoholproblémájától; tudattalanul támogatja viselkedésével a férfi függőségét, mártíromságával pedig kivívja környezete elismerését. Alkohol, drogok, kontrollálatlan vásárlás, munkamánia, anorexia, szexuális kényszercselekvés, fizikai bántalmazás vagy érzelmi elhanyagolás –  mind-mind a kodependens viselkedés megnyilvánulásai.

Mi lehet a társfüggőség oka? Milyen szerepe lehet a diszfunkcionális családnak a kóros viselkedésminták rögzülésében, továbbvitelében? Hogyan zajlik a változás folyamata, és milyen érzések kerítik hatalmába – sokszor igen mélyről előtörve – a gyógyuló személyt? A nagy klinikai tapasztalattal rendelkező szerzőhármas számos esettanulmánnyal szemléltetve igyekszik mindezt megválaszolni. A szerzők terápiás módszerének kitüntetett eleme a keresztény hit, mely újszerű szemszögből világítja meg a problémák eredetét és megoldását, azonban az olvasóra nem kívánnak hasonló meggyőződést ráerőltetni. Így tehát nem csupán vallásos pszichológusok és laikusok számára lehet a Szeretet választható című könyv érdekes és hasznos olvasmány.

Az öt részből álló  könyv első fejezete a kodependencia mibenlétével és generációkon átívelő folytonosságával foglalkozik. A kóros viselkedésforma okait mutatja be a második rész, úgy mint a kielégítetlen érzelmi szükségletek, az elveszett gyermekkor és az ismétlési kényszer. A harmadik fejezetben olyan háttértényezők kerülnek górcső alá, mint a düh vagy tagadás. Azután a különböző személyközi kapcsolatokra terelődik a figyelem, megtudhatjuk, vajon jól működnek kapcsolataink, vagy a függés hatalmában élünk? Végül a változás tíz szakasza következik, mely sokszor igen elhúzódó és fájdalmas lehet, azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet éljünk, és a következő generációkat megóvjuk a kóros viselkedésformák újra megjelenésétől.

Szerzők: Robert Hemfelt, Frank Minirth, Paul Meier
Cím: A szeretet választható
Kiadó: Harmat Kiadó, Budapest
Kiadás éve: 2009
Terjedelem: 292 oldal
Ára: 2500 Ft 

Könnyű 1 2 3 4 5 Nehéz
Laikus 1 2 3 4 5 Szakmai
Kevésbé tudományos 1 2 3 4 5 Tudományos

Recenzió: Pukánszky Judit