Pablo Martínez Vila: Imádság és lelkialkat

Pablo Martínez Vila: Imádság és lelkialkat

Pablo Martínez Vila orvos, praktizáló pszichiáter könyve a vallásos ima és a lelki alkat kapcsolatáról ír vallásgyakorlók és vallás iránt érdeklődők számára. Vajon tényleg másképp szólunk az Istenhez attól függően, hogy milyen a lelki beállítódásunk? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel vettem kezembe a könyvet. Nem csalódtam! A mű nem csak olvasmányos, lendületes, de sok helyütt tovább gondolkodásra serkenti az olvasót.

Az első részben válaszokat kaphatunk a személyiség és az imaélet kapcsolatára, az imádságok formáira, és az oly gyakran előforduló nehézségekre imáinkkal kapcsolatosan, mint a:

  • Nem tudom, hogy kezdjem?
  • Nem tudok odafigyelni, csapongok?
  • Nem akarok szokásból imádkozni.

De rámutat a szerző arra a nem kevésbé fontos tényre, hogy mekkora ereje van a személyes kapcsolatnak Istennel.

 

A második rész inkább kitekintés a mai rohanó világi élet imát érintő felfogásairól. A szakember is és a mai stressztől kínzott ember is felismerheti az ima gyógyító erejét, megtanulhatja azt ami eddig kimaradt az életéből.

Az imádság apológiájában vitába száll a különböző pszichológiai iskolák felfogásaival Nagyszerűen világít rá a keleti meditáció és a keresztyén imádság közötti különbségekre.

Egy azonban biztos! Akár imádkoztunk eddig, akár nem, imaéletünk, de legalábbis az imáról alkotott elgondolásaink változni fognak és más megvilágításba kerülnek.