Hans Klein: Alkoholfüggőség és családgondozás

alkoholfüggőség és családgondozás

Klein könyve strukturáltan bemutatja az alkoholizmussal kapcsolatos legfontosabb problémákat, és arra konkrét, lényegre törő válaszokat adni. A műben családgondozói beszélgetések kiragadott fontosabb részleteit olvashatjuk. A könyv egyedülálló az alkoholizmus témáját feldolgozó művek között, a magyar piacon ezidáig nem jelent meg ehhez hasonló.

Egy családtag alkoholizmusa nem kell, hogy katasztrófához vezessen az egész család életében, feltéve, ha a családtagok megtanulnak megfelelőképpen viszonyulni hozzá; erről szól a könyv első része.

A második részben rengeteg olyan, olykor nagyon kínzó, fájdalmas kérdésre ad választ pl. „nekem, mint hozzátartozónak le kell-e mondanom az alkoholról”, amelyek az absztinencia időszakában merülnek fel.

Alkoholfüggők számára is hasznos a könyv, főként azért, hogy megértsék, milyen hatással van működésük párjukra, gyerekeikre, a család többi tagjára.  Őket segíti eligazodni ebben a bűntudattól és bonyolúlt egymásra hatásoktól terhes viszonyrendszerben.

Igaz ugyan, hogy egy vékonyabb, sűrűn szedett könyvről van szó, ám annál tömörebben érthetően, fejezetcímekbe foglalja, mi az a fő gondolat, ami körül a családgondozói beszélgetés folyik. A fejezetek között az olvasó akár ugrálhat is, azt ragadja meg, ami számára a legfontosabb, ez a megoldás még értékesebbé, olvashatóbbá (4) teszi a könyvet.

E könyv elsősorban alkoholfüggők családtagjainak szól, az alkoholizmushoz való megfelelő viszonyulást kívánja elősegíteni. Másodsorban hasznos azoknak a segítő szakembereknek, akik családokkal, egyénekkel foglalkoznak bármiféle kontextusban (pszichológusok, szociális munkások, gyermekvédelmi felelősök, pedagógusok, óvónők).

Könnyen olvasható 1 2 3 4 5 nehezen olvasható
Laikusoknak szól 1 2 3 4 5 Szakmabelieknek szól
Kevésbé tudományos 1 2 3 4 5 tudományos

Bonus Pastor Alapítvány és Koinónia Kiadó 2001 (Forgalmazza: Harmat Kiadó)
175 oldal

Írta: Fejér Noémi