Gary Chapman: Segítség, szülők lettünk!

segitseg_szulok_lettunk

Gary Chapman, ezúttal a gyermekes szülőket szólítja meg, hogyan tarthatják életben házasságukat a gyermek születése után. Erre azért is van szükség, mert a gyermekvállalás drámai változást jelent a párkapcsolatokban, ez pedig Chapman igazi szakterülete.

A könyvben szó esik arról, hogy miként őrizhető meg a házasság intimitása, meghittsége, továbbá hasznos tanácsokat kapnak az olvasók az éjszakai etetések, szobatisztaságra szoktatás és egyéb szülői teendőket illetően. A könyv öt fő fejezetből áll, mindegyik végén „Önismereti gyakorlat” található, mely segít a módszerek alkalmazásában. A gyermekek érkezése átalakítja a házastársi kapcsolatot. Chapman arra ad ötleteket, hogyan legyen kiegyensúlyozott, boldog a házasság a gyermekek érkezése után is.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy a rendelkezésre álló időt nem használta ki elég hatékonyan. Többszöri előfordulás esetén praktikus hatékony időbeosztást készíteni. A szerző nagy hangsúlyt helyez a gyermekek időbeosztására. Kiemelt fontosságúnak tekinti a gyermekek lefekvési idejének pontos betartását. Természetesen a gyermekek mellett saját magunkra is időt kell szánnunk, hiszen a jó időbeosztás által több időnk marad az egymással való foglalkozásra.

A következő részben a pénz beosztására kapnak tanácsot az olvasók. Az szerző arra mutat rá, hogyan optimalizálható a családi költségvetés, hogy rendelkezésre álljanak azok a források, melyek segítségével rendszeresen karbantartható a kapcsolat, ugyanakkor a család materiális szükségletei is betölthetővé válnak.

A feleségek és férjek között az egyik leggyakoribb konfliktusforrás a gyermekneveléssel, fegyelmezéssel kapcsolatos. A gyermeknevelés első alapszabálya, hogy a gyerekeknek szükségük van édesanyjuk és édesapjuk szeretetére. A szeretet kifejezésére öt alapvető mód van, a szerző ezekről is szót ejt a fejezetben. A második alapszabály a szabályok betartása, betartatása. Természetesen a szabály megszegésére fegyelmezési stratégiáinkat is fejleszteni kell. E könyv szintén segítség lehet a fegyelmezési elvek kialakításában, férfi-nő kapcsolat erősítésében, a családi pozitív légkör kialakításában.

Egyszerű dolgok, gyakran apróságok erősítik meg, vagy zilálják szét a házasságot. Az utolsó fejezetben a szeretetteljes, bensőséges kapcsolat kialakítására vezeti rá az olvasót.

A könyvet ajánlom minden olyan olvasónak, aki boldogan, szeretetben szeretné élni életét házasságban, párkapcsolatban. Méreténél és nyelvezeténél fogva bárhol könnyedén olvasható. Nyelvezete közvetlen, egyszerű, könnyen értelmezhető.

Gary Chapman: Segítség, szülők lettünk!
Harmat Kiadó 2010
99 oldal
2200 HUF

Értékelés: könnyen/nehezen olvasható: 1-2-3-4-5
a könyv mennyire szól a laikus/szakmai közönségnek: 1-2-3-4-5
kevésbé tudományos vagy tudományos megalapozottságú: 1-2-3-4-5

Recenzió: Szucsáki Melinda