Dr. Les & Leslie Parrott: Kapcsolatklinika

Kapcsolatok
Kapcsolatok

Hiába élünk a modern kor ezernyi technikai csodája között, amelyek megkönnyítik az emberi kapcsolatok teremtését és fenntartását, mégis, a ma embere többnyire nehezen boldogul a kapcsolataiban. Legyen szó az a munkahelyi kapcsolatokról, a barátokról, a családról vagy a párkapcsolatunkról, biztosan mindenkinek van olyan terület, ahol lenne mit javítani. S milyen egyszerű lenne, ha létezne egy klinika, ahová elvihetnénk a rosszul működő, vagy ki sem alakuló kapcsolatainkat, ahol okos doktorok jó tanácsaikkal vagy orvosságaikkal segítenének azokon. De mivel nincs ilyen klinika, így be kell érnünk azzal, hogy saját kapcsolataink mennyiségéért és minőségéért elsősorban mi magunk felelünk, és mi tehetünk érte a legtöbbet. Hogy mit? Nos a könyv nem ad recepteket, viszont segíti az olvasót abban, hogy megértse saját és mások viselkedését, a viselkedés mögött húzódó érzelmeket, motivációkat, és talán segít abban, hogy a jövőben okosabban alakítsuk életünket kapcsolataink terén.

A szerzők Les Parrott klinikai pszichológus, és Leslie Parrott házasság- és családterapeuta, az amerikai Seattle Pacific University-n működő Kapcsolatfejlesztő Központ igazgatói. A szerzőpáros a Seattle Pacific University-n 1992-ben meghirdetett egy szemináriumot, ahol a családdal, barátsággal, párkapcsolattal és szexualitással kapcsolatos kérdéseket szerették volna körbejárni. A szemináriumnak olyan nagy sikere lett a hallgatók körében, hogy azóta is folyamatosan képzéseket, előadásokat tartanak a jól működő kapcsolatok alapjairól. A szemináriumok, a többéves kutatómunka, és lelki gondozói tapasztalat során felhalmozódott tapasztalat alapján a szerzők úgy vélik, birtokában vannak néhány, az egészséges kapcsolatok fenntartásához szükséges ismeretnek, módszernek és képességnek. Mindezen tudás és tapasztalat összegződik e könyvben, így olyan alapelveket szeretnének megosztani az olvasókkal, amelyek segítségével a kapcsolati problémák jelentős része megelőzhető.

A könyv bevezetőjében az emberek egyetemes kötődés utáni vágyát ismerhetjük meg. Az első fejezetben pedig saját magunkat kell megvizsgálnunk, kik vagyunk, mit viszünk magunkkal a kapcsolatainkba. A többi fejezetben pedig a legfontosabb kapcsolatok kerülnek bemutatásra: a családi kötelékeink, a nemek közti szakadékok áthidalása, a barátságok kialakítása és lezárása. Majd újabb három fejezet foglalkozik a szerelmi életünkkel: a valódi szerelem titkaival, a szexualitással, és a párkapcsolatokból való kilépéssel. Végül az utolsó fejezet a szól az Istennel való őszinte kapcsolatról. A könyvön belül található egy munkafüzet rész, amely az egyes fejezetekhez szervesen kapcsolódóan tartalmaz önismereti teszteket, az olvasottak elmélyítését szolgáló feladatokat, gondolatébresztő kérdéseket, megbeszélésre, továbbgondolásra alkalmas témákat.

Ha a Kapcsolatklinikát „nem csak úgy elolvassuk”, hanem végigcsináljuk a feladatokat, teszteket, hajlandóak vagyunk szembenézni saját életünk eddigi tapasztalataival, szokásaival, és esetleg változtatni is tudunk a nem működő beidegződött viselkedésünkön, akkor egy elég jelentős önismereti tanfolyamot csinálhatunk végig a könyv segítségével.
De ha csak egy-egy fejezet vagy téma érdekel bennünket, akkor is érdemes a kezünkbe venni a könyvet, mert sok kutatási eredmény, személyes példa és rengeteg találó idézet teszi színessé a gyakorlati ismereteket a kapcsolatokról.

Szerző: Dr. Les és Dr. Leslie Parrott
Cím: Kapcsolatklinika
Kiadó: Harmat Kiadó, 2007
Oldalszám: 304 oldal
Bolti ár: 2500 Ft

Könnyű             x – – – –    Nehéz
Tudományos     – -x – –     Kevésbé tudományos
Laikus              x – – – –     Szakmai

A recenzió szerzője: Bereczki Ágnes